09/20/12 13:46
(http://www.klassa.bg/)

Прекратяват договорите на некоректни пътни фирми

Фирмите за пътно поддържане, които са заблудили държавата с неверни данни за притежавана техника и брой работници, ще бъдат санкционирани, а договорите им ще бъдат прекратявани. Заканата отправи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Несебър. Там тя е гост на Петата международна конференция, посветена на пътищата, с основна тема през тази година „Пътна безопасност".
В началото на месец октомври регионалното министерство и Агенция „Пътна инфраструктура" ще извършат проверки на всички фирми, които имат подписани такива договори, за да установят действителното състояние и техническата им обезпеченост. Целта е да не бъдат допуснати през зимата на 2012 година затваряния на стратегически пътища заради снегонавявания или поледици.
Подготовката за поддържане на пътищата през зимата вече започна, съобщи Павлова. Тя посочи, че целта е да се провери каква е ситуацията във фирмите и готовността им за изпълнение на тази дейност.
Директорът на „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров заяви, че участъкът Бургас-Карнобат по автомагистрала „Тракия" ще бъде оборудван със снегозащитни щитове от стъклопласти и по този начин ще се гарантира спокойното преминаване на автомобилите по време на снеговалежи.
Като добър пример за подобряване на пътната безопасност в страната Лиляна Павлова  посочи магистралната отсечка от Стара Загора до Бургас, където тази година бяха пуснати нови 80 километра.
Според статистиката през 2011 г. в този участък Стара Загора- Бургас за период юли - септември са станали 16 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), а сега, след пускането на тази отсечка от автомагистралата, регистрираните тежки ПТП за същия период са 5, което означава че три пъти е увеличена безопасността в този пътен участък.
Павлова каза още, че страната ни е единствената от всички 25 членки на ЕС, през които преминават 5 от трансевропейските транспортни коридори. Страната ни може да се превърне в хъб на транспортния трафик и да привлече още много инвестиции които да бъдат вложени в пътната инфраструктура. А тези инвестиции, които са направени през последните години, сега са видими и промяната е осезаема.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване