09/21/12 21:00
(http://www.klassa.bg/)

ДВЕ ОТ НАЙ-АВАНГАРДНИТЕ ИМЕНА НА СВЕТОВНАТА ТАНЦОВА СЦЕНА ИВО ДИМЧЕВ И ХРИСТИЯН БАКАЛОВ С УЧАСТИЕ НА SOFIA DANCE WEEK

Българското участие на SOFIA DANCE WEEK 2012 демонстрира изключително качество на средствата и посланията в лицето на хореографа Иво Димчев и танцьора Християн Бакалов и тяхното представление "Париж". На 3 октомври от 20.00 часа в зала 11 на НДК провокативните артисти ще ни поднесат безмилостен спектакъл, вдъхновен от живота в изгнание и града, осигурил убежище на повече имигранти отколкото всеки друг европейски метрополис някога. Билети за спектакъла можете да закупите от Билетен център на НДК, в търговската мрежа на Eventim и eventim.bg на цени от 10 и 20 лв.

Париж винаги е бил идеалното убежище в очите на емигранта: спасителна дестинация още за първите бежанци от съветския режим в началото на 20те години на 20 век, както и за интелектуалния елит, бягащ от репресивните политически режими в света (Испано-Американски, Африкански или Китайски). Това е градът с много дълга история на стачки, провокирани от бедни имигранти, недоволни от нискоквалифицирания труд, който са принудени да работят, бунтуващи се срещу расовата, социална и образователна дискриминация, която преживяват ежедневно. Представлението преживява именно тази двойнственост на града - едновременно „отворен” и „затворен”. Съвременен Вавилон, където таксиметровите шофьори  са професионални танцьори, музиканти и учени.
 
„Париж” е концептуално дело на Иво Димчев, който  се занимана със съвременни форми на танци като хореограф, актьор, танцьор, пърформър, физически артист. От години живее и работи в Белгия и вече е едно от имената-емблеми със световна кариера в областта на съвременния танц и пърформанс. Представленията му са в граничните пространства между театъра, танца, пърформанса, физическата инсталация. Те са изключително двойнствени заради едновременното наличие на болезненост и ирония, автобиографичност и измислица, откровение и изкуственост, мяра и извънмерност, красота и грозота. Димчев има участия в престижни танцови форуми в цял свят, носител е на множество награди, а тази година неговото представление „The P Project” беше избрано да закрие най-големия фестивал за съвременен танц ImPuls Tanz във Виена.
 
Изпълнението на спектакъла е поверено на световноизвестния български танцьор Християн Бакалов. Той завършва Държавното хореографско училище, а през 1991 г. се присъединява към световноизвестната балетна трупа „Младия балет на Франция”. В периода 1992-1999 г. е част от трупата на Националния хореографския център за съвременен танц  „Claude Brumachon” в Нант, Франция. От 1999 г. досега Християн Бакалов е артист на свободна практика. Работи с най-успешните  и известни режисьори и хореографи като Jerome Bel, Robert Wilson, Jan Farbre и Иво Димчев. „Париж” е първият от трите проекта на Иво Димчев, в които Бакалов участва.

* "The P project" се сменя със спектакъла на Иво Димчев "Paris" по технически причини.
* Спектакълът не се препоръчва за лица под 18 години.


Петото издание на SOFIA DANCE WEEK ще се случи от 29 септември до 6 октомври и ще се проведе в залите на Националния дворец на културата, който заедно с ЕДНО и Фондация Америка за България е съорганизатор на събитието. SOFIA DANCE WEEK 2012 ще представи на жителите и гостите на гр. София танцови трупи от Европа и Азия. Фестивалът ще има съпътстваща програма, която ще се състои от уъркшопи, ателиета, събития на открито, лекции, прожекции и дискусии, както и специален модул за деца. Билети за спектаклите могат да бъдат закупени от Билетен център НДК и търговската мрежа на Eventim.

SOFIA DANCE WEEK се осъществява с подкрепата на Столична община. Част е от Културния календар на столицата и подкрепя кандидатурата на гр. София за „Европейска столица на културата 2019г.”.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване