09/21/12 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

На фронтовите линии в Сирия се появяват екстремисти

Асошиейтед прес

Брадатите въоръжени мъже, обградили колата, пълна с чуждестранни журналисти в село в Северна Сирия, явно не са сирийци. Набит мъж в кафява роба пристъпва напред, обявява, че е иракчанин и разлиства американския паспорт, който е конфискувал.

“Знаем, че всички американски журналисти са шпиони. Сега казвай какво правиш тук и за кого шпионираш”, заявява той на английски, преди да продължи с обвиннения срещу САЩ за разрушаването на Ирак и Афганистан.

“Наистина искам да ти отрежа главата още сега”, добавя той и казва на своите хора, много от които изглежда говорят със северноафрикански акцент, че ето този американец убива мюсюлмани.

С намесата на намиращи се наблизо селяни конфронтацията в крайна сметка е потушена. Но тя подчертава непредвидимия елемент, който чуждестранните бойци внасят в сирийския конфликт.

Повечето от воюващите с режима на президента Башар Асад са обикновени сирийци и дезертирали войници, на които им е дошло до гуша от авторитарното управление, казват анализаторите. Но на фронтовите линии все повече се появяват чуждестранни бойци и хора, които изповядват екстремистка ислямистка идеология.

Бунтовниците се опитват да омаловажат тяхното влияние от страх да не отблъснат западната подкрепа, но с напредването на 18-месечните боеве влиянието на тези екстремисти се увеличава.

Тази седмица комисия на ООН съобщи, че нараства броят на чуждите бойци в конфликта, и предупреди, че това може да радикализира бунта. Сирийското правителство винаги е хвърляло вината за въстанието върху чужди терористи, въпреки че месеци наред мирни граждани участваха в протести, които прераснаха в насилие едва след многократните нападения на силите за сигурност. Прерастването на конфликта в открита война отваря врата за чужди бойци и екстремисти.

След увеличаването на самоубийствените бомбени атаки обаче започна сериозно да се говори за ролята на чуждестранните джихадисти в сирийската гражданска война. Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър каза през февруари, че тези нападения “носят почерка” на джихадистите в съседен Ирак.

Бунтовнически командири побързаха да опровергаят ролята на чуждите бойци и религиозните екстремисти, заявавайки, че техният брой е малък, а приносът им е незначителен.

Главният бунтовнически командир за района на Алепо полковник Абдел Джабар Акиди заяви за Асошиейтед прес, че в битката за Алепо участват може би 500 джихадисти, а според доклад на установения в Лондон изследователски център Фондация Куилям, който изучава екстремизма, чуждите бойци в цяла Сирия са приблизително 1200-1500.

По оценки на други командири джихадистите - било местни или чужди, съставляват не повече от 10 процента от бойците.

Въпреки че това е малко количество в сравнение с хилядите бунтовници, които се смята, че се бият с режима, Питър Харлинг от Международната кризисна група предупреждава, че религиозните екстремисти ще имат влияние върху бунта.

“Мисля, че броят е без значение”, каза той и добави, че екстремистите са “много важно явление в доста отношения.

” Тяхното присъствие е силно открояващо се, независимо дали са много или не. Те със сигурност се забелязват и това все повече оформя характера на опозицията по начини, които не са за пренебрегване”, заяви Харлинг.

Медийният център на сирийско-турската граница проведе проучване и разпита всички открити от него журналисти, писали за чужди бойци в Сирия, което отразяваше изключителната му чувствителност към темата.

“Брат ми загина в тази революция. Тази революция е всичко за мен и ако светът мисли, че Ал Каида е замесена, с нея е свършено”, каза пред медийния център Надир - млад бунтовник, който отказа да посочи фамилията си.

Медийният център проведе проучване и разпита всички открити от него журналисти, писали за участващи в бунта чужди бойци.

Повечето бунтовници, които се бият на север, са от провинцията и винаги по-силно са държали на традицията и религията, отколкото по-космополитните граждани на Алепо.

Бунтовниците често носят брадите, свързвани с религиозните мюсюлмани, и изпъстрят разговорите си с позовавания на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване