09/21/12 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Нервност преди смяната във властта в Китай

ДПА

Военен парад в Китай. Снимка: милитариимиджис

Партийният конгрес за смяна на поколенията в китайското ръководство ще започне вероятно на 18 или 19 октомври в Пекин според слуховете в китайските журналистически кръгове. Точната дата официално все още се пази в тайна. Освен това различни източници постоянно посочват някоя друга дата за началото.

На провеждания на всеки пет години партиен конгрес ще се осъществи смяната с ново, пето поколение ръководители начело с вицепрезидента Си Цзинпин. 59-годишният политик ще поеме лидерския пост на партията от 69-годишния Ху Цзинтао, който се оттегля поради възрастта си. През март догодина Си Цзинпин трябва да стане и президент.

Не е ясно дали след това Ху Цзинтао ще запази поста председател на военния комитет, както някога направи неговият предшественик Цзян Цзъмин при последната смяна на поколенията преди десет години. Така Ху Цзинтао би продължил да бъде главнокомандващ на въоръжените сили и да има значително влияние върху ръководството.

Необичайно късното обявяване на датата на 18-ия партиен конгрес породи предположения за вътрешнопартийни борби за власт. При последния партиен конгрес датата беше съобщена още в края на август. За несигурността допринася и неизясненото досега двуседмично отсъствие на “престолонаследника” Си Цзинпин.

Появиха се официално непотвърдени съобщения за здравословни проблеми. През уикенда обаче 59-годишният политик отново се включи в политическото ежедневие, като че нищо не се е случило. Вчера президентът прие в Пекин американския министър на отбраната Лион Панета. Това беше първата дипломатическа среща на Си Цзинпин след завръщането му.

Чуждестранни дипломати в Пекин установяват “необичайно голяма нервност” в китайските партийни и правителствени среди. От пролетта страната беше разтърсена от няколко скандала. При едно политическо криминале популисткия висш политик Бо Силай беше отстранен от власт през март след разкрития на полицейския му шеф, а съпругата му беше осъдена за убийство.

Влиятелният партиен лидер на Чунцин може би е имал добри шансове за издигане в най-тесните ръководни кръгове. Неговото отстраняване от власт обаче съдейства за недоволство сред левите сили в партията. Заради неговата “червена” революционна кампания и социалната му политика харизматичният виден политик беше смятан за лице на левите консервативни сили.

Някои използват също така антияпонските протести, за да изразят на плакати своята подкрепа за Бо Силай. “Доста е възможно това да са били леви маоисти, подкрепяли Бо Силай и използвали случая, за да предизвикат шумотевица и да изразят открито своята позиция”, каза пред ДПА в Пекин политологът Чжан Мин от Народния университет.

Този месец се разрази най-новата афера, при която един от доверените хора на оттеглящия се държавен и партиен лидер Ху Цзинтао беше отстранен от координационен пост в партията. Причина за това беше смъртта на сина му при катастрофа на ферари, в което са се возели и две жени.

Злополуката повдигна въпроси за това как синът на директора на влиятелното Генерално бюро на Централния комитет е могъл да си позволи италианска спортна кола. Такова ферари струва в Китай около половин милион евро.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване