09/21/12 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Призракът на АЕЦ “Белене”

Протест срещу АЕЦ в София
Момент от протеста срещу строителството на АЕЦ “Белене” пред министeрски съвет в София. Снимка: e-vestnik

Един призрак броди из страната – и това е призракът на АЕЦ “Белене”. Този антибългарски проект вампиряса в мига, в който “Росатом” внесе в парижкия арбитражен съд иск за неустойка в размер на един милиард евро.

Няма кой да им даде тези пари. Компанията поръчител – сиреч НЕК – вече е източена, тъй като е похарчила приблизително толкова досега – за плащания по същия проект, и се е обременила със заем от 250 милиона – пак по същия повод. Искат от един милиард е равен на приблизителния годишен оборот на НЕК. Неговата реализация би имала като ефект безусловния фалит на държавната компания.

Руснаците – тези добри товаришчи, дето трябва на всяка цена да бъдат обичани – знаят пределно добре това. И не очакват НЕК да се бръкне и да им плати парите. Не очакват и България да го направи – защото и държавния бюджет, обременен с вересиите от царската трансформация на държавния дълг, няма как да издържи подобен пладнешки грабеж. Те не искат парите на НЕК – такива отдавна няма, те са потънали в техните джобове, или в джобовете на българските подизпълнители по проекта. Те искат самата НЕК. Искат нейните активи.

Според ИТАР ТАСС “Русия има всички шансове да спечели иска срещу държавната българска компания НЕК” – и при евентуалното му спечелване “като възможност е посочено придобиване на активи на НЕК срещу сумата от 1 млрд.евро, а не изплащане на сумата”. Това рекетьорско съобщение се появява не къде да е, а в държавната информационна агенция на Русия. Приглася му – кой мислите? Вестник “Гласът на Русия”, издаван от Светлана Шаренкова. Есть такая газета! Излизаща в България, разбира се.

Та според вестникът на петата колона това благородно намерение на “Росатом” е подробно обмислено и уточнено. Цитиран е директорът на Института по проблеми на развитието на атомната енергетика към РАН Леонид Болшов, според когото:

“Годишният обем продажби на българската НЕК практически съвпада с претенциите на “Росатом”. Очевидно е, че пълното задоволяване на тази претенция е невъзможно. В тези условия “Росатом” предложи да се разгледа най-ликвидният актив на НЕК за случай, ако “Росатом” спечели в парижкия арбитраж. Това е начин за реализиране на претенциите, когато длъжникът няма достатъчен обем пари.”

“Най-ликвидният” актив на НЕК се оказват електроцентралите, произвеждащи ток по класическия начин – водноелектрическите например. Тоест – единствените енергийни източници, които до този момент не са в руски ръце. Тях иска със своя иск “Росатом” – и при това не се свени да представи и това си искане като приятелска услуга. Според руските наблюдатели тази компания щяла да положи усилия икономическият въпрос да не прераствал в политически!

Как по-точно? Ами ето така – като се вземат ВЕЦ-овете, а ако потрябва – и други някои държавни активи. Според икономиста Дмитрий Баронов, ако тези активи се окажели в руски ръце, страната ни практически нямало да загуби… нищо:

“С България имаме отдавнашни отношения и много неща ни свързват. И не е съвсем правилно просто така да се вземат парите на свой стар приятел, дори ако в нещо не ни съвпадат позициите. Получаването на реални активи е по-изгодно, защото компанията остава в страната, там остават и активите. “Росатом” с неговите ресурси може да осигури ново производствено равнище на българските ...

Публикувана на 09/21/12 21:45 http://e-vestnik.bg/15675/prizrakat-na-aets-belene/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване