09/24/12 14:19
(http://www.klassa.bg/)

В новия парламент на Беларус пак няма представители на опозицията

Нито един от кандидатите на опозицията не влиза в парламента на Беларус, според данните на ЦИК в Минск, предаде Би Би Си. Председателят на комисията Лидия Ермошина обяви в полунощ в понеделник, че на първи тур са избрани 109 от 110-те депутати в новия парламент и втори тур няма да има, а ще се гласува повторно само в един окръг. Избирателната активност е била 74,3%. Според Ермошина от ниското участие не трябва да се прави трагедия.
Самият президент Александър Лукашенко отбеляза, че в Беларус гласуват два пъти повече хора, отколкото, например, във Финландия. Според него това е „защото вярват в бъдещето“. Той нарече спокойните  избори щастие за народа и подкани другите страни да завиждат на Беларус, отбеляза „Интерфакс“. На критиките на международните наблюдатели, конкретно на тези от Полша, че изборите са недемократични, Лукашенко отговори така: „Предайте им да се научат от нас как се правят избори, ние и без полските политици знаем как да си градим живота“. 

Парламентарните избори в Беларус, доминирани от кандидатите, лоялни на президента Александър Лукашенко не бяха нито свободни, нито непредубедени. Това се казва в предварителния доклад на ОССЕ, която имаше 330 наблюдатели в бившата съветска република. В документа се отбелязва, че много известни политици, които е трябвало да участват в изборите, са останали в затвора, или не са могли да се регистрират, заради това, че са били някога арестувани. На наблюдателите също не е била дадена възможност да участват в преброяването на гласовете и те са били отстранени от този процес в много от секциите.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване