09/24/12 13:08
(http://www.klassa.bg/)

Нов безвреден абсорбатор ще улавя въглеродните емисии

Учени създадоха ново абсорбиращо вещество, което може да отстрани част от пречките пред проекти срещу глобалното затопляне, като улавя и погребва въглеродните емисии на електроцентралите, съобщи Ройтерс.
Веществото, което е направено от сол на алуминиев нитрат, евтини органични материали и вода, не е токсично и изисква по-малко енергия за отстраняване на въглерода, когато се насити. Улавянето на въглеродни емисии още не е доказано при широка употреба и това задържа пилотните проекти поради опасения, че материалите на амониева основа, използвани за абсорбиране на въглероди, могат след това да отделят отровни емисии. Освен това са скъпи и консумират голямо количество енергия за отделяне на въглерода. Според изследователите новият абсорбатор, наречен NOTT-300, може да преодолее всички тези проблеми. „Смятам, че той може да се разглежда до известна степен като революция, казва Съхай Ян от Университета на Нотингам. Не е токсичен и за регенерирането не изисква никаква топлина.“ Друг изследовател, Тими Рамирес – Куеста, смята, че новият материал може да опрости абсорбирането на емисиите чрез употребата на заменяеми филтри: „Когато веществото се насити, отпадъчните газове се отклоняват към втория контейнер, където процесът  продължава. Пълният контейнер се изключва от системата, въглеродният диоксид се отделя чрез вакуум и се събира. След това регенерираният контейнер се включва отново и може да се ползва многократно.“ При експеримента са абсорбирани почти 100 процента от въглеродния диоксид. При реални условия на електроцентрала точи процент вероятно ще е по-нисък, но все пак над 90 на сто от емисиите, което е ключов показател за един абсорбатор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване