09/24/12 13:24
(http://www.klassa.bg/)

Производители на зелена енергия протестираха срещу ДКЕВР

Около 200 производители на зелена енергия протестираха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в понеделник срещу наложената им такса за достъп до електропреносната система, съобщи радио Дарик. Протестиращите предвиждат, че около 90 на сто от малките централи ще фалират, ако решението на регулатора не отпадне. Те ще заведат тази седмица колективен иск във Върховния административен съд, а сега поискаха оставката на председателя на регулаторната комисия Ангел Семерджиев. Недоволните производители на екоенергия очакват и Европейският съюз да наложи санкции на страната ни. Самият Семерджиев отказа да се срещне с протестиращите.
„Днес такса достъп –утре такса въздух" и „Мафия", гласяха част от плакатите им.
Шефът на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов е убеден, че решението на регулатора ще падне в съда. По думите му таксата не е свързана и не се базира на някаква реално осъществена услуга, която технически и икономически може да се проследи. „Това е една изсмукана от пръстите цена, която е свързана с това колко можем да вземем от всеки, за да го дадем на четирите големи компании", коментира той. Газдов декларира готовността на хората да продължат с протестите, докато не се променят нещата. Според него трябва да очакваме санкции от ЕС, защото се нарушава общностното законодателство по линия на енергетиката, по линия на конкурентоспособност. „Аз съм убеден, че може да се говори дори за откриване на дело, свързано с картелно споразумение", коментира председателят на фотоволтаичната асоциация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване