09/24/12 22:57
(http://e-vestnik.bg/)

Пропагадно противопоставяне

Иво Инджев

Някои полицаи ядосаха някои началници на държавата, а именно и поименно - Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които се представят за професионални полицаи (едва ли не!), макар да са тандем от пожарникар и физкултурник, оглавили бизнеса с полицията (да не кажа полицейщината) на опреден етап от европейското дегради…, пардон, развитие на България.

Ядосаните от синдикалните протести на полицаите началници Борисов и Цветанов решиха да покажат твърдост насред подмазваческата си лицемерна мекушавост спрямо „колегите”, които иначе ухажват като свой контингент в битката за обществено влияние.

При първа възможност ще бъдат увеличени заплатите на полицаите, но не сега, заяви ядосано в Пловдив премиерът Бойко Борисов. Което силно напомня за обещанието на татко му на Иванчо да му купи колело, ама друг път.

“С цялата си обич и уважение към полицаите им казвам, че при първа възможност ще се направи това, но в никакъв случай сега няма да застрашим финансовата политика на държавата”, каза Борисов, подкрепяйки изявлението на своя министър Цветан Цветанов, който призова днес протестиращите да се придържат към реалностите. (BNews)

И ние, данъкоплатците, бихме подкрепили тази сурова мъжественост в поведението на стиснатата власт, ако тя беше принципна и се отнасяше най-вече към себе си със същия хъс в рамките на закона и нагона за самосъхранение в условията на криза.

Но и това не е единственото основание за критичен прочит на внезапния изблик на метални управленски нотки в тона спрямо синдикални и социални искания от страна на управляващите. По-важен е друг аспект от „случката” и той отново е свързан с основния въпрос: с прочита на събитията през мисломелачката на пропагандата.

А тя, пропагандата, вече е отвързана от късата каишка, на която скимтеше досега във възхвала на полицията, любимка на тандема Борисов-Цветанов.

За илюстрация вижте как в сайта BNews, стопанисван от Бареков, верен на Стопанина на държавата Борисов, интерпретират събитията, вкарвайки бацила на противопоставянето и омразата между два социални протеста с внушението от детската приказка „болен здрав носи”.

„Насладете се” на един шедьовър на поръчковата журналистика, която, преразказвайки репортаж на БНТ, противопоставя инвалиди на полицаи в угода на примитивните си господари, наредили да бъде прегазен със символиката на инвалидните колички синдикалният протест на полицаите .

BNews:
„Стотици хора с увреждания днес заявиха категорично, че не желаят повече да живеят затворени и зависими в институции. Остана горчивото усещане обаче, че протестът на хората с униформите и палките заглуши гласа на тези окаяни наши сънародници.* “Походът за независимост” на хора с увреждания пред Министерския съвет неслучайно бе организиран след Деня на независимостта на всички българи.

Надали обаче всичките ни сънародници, информирани до припадък за протеста на полицаите, успяха да научат за какво мечтаят хората с увреждания, как живеят и защо изминаха стотици километри с инвалидните си колички, за да ги видим.* А те настояват парите, които държавата по закон е определила за тях, да не се дават на специализираните институции, а да бъдат използвани за подобряване на условията, в които живеят.

Аделина Иванова, участник в протеста, проплака пред БНТ: “Там загубих своето аз. Вече не знам коя съм и защо живея.” “Там” е домът за възрастни с увреждания в Стара Загора. Атанас Боев пък сподели кротко: “Аз съм просто свободолюбив човек и такива порядки там не ми харесват…”. “Порядките” включват условия не като в специализиран дом за хора с проблеми, а затворнически режим, при който трябва дори да питаш дали можеш да уринираш.

“И като излезем в града, трябва да съзерцаваме нещата или пък трябва да просим. А аз съм достоен човек”, каза Боев – печално тъжно, лицето му е украсено с горди и благородни очи, болезнено взиращи се за подкрепа. “Когато кажеш истината, имаш друга позиция от тази на ръководството, ти ...

Публикувана на 09/24/12 22:57 http://e-vestnik.bg/15693/propagadno-protivopostavyane/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване