09/24/12 22:30
(http://www.klassa.bg/)

Сопраното Христина Василева е солистка на ансамбъл Афетуозо

Барокова музика от френски и други европейски композитори ще звечу на концерта на ансамбъл Афетуозо на 11 октомври във Френския културен институт от 19 часа. Срещата с талантливите изпълнители е повече от вълнуваща, защото те музицират от цялото си сърце. Ще се срещнем с изкуството на
Христина Василева, сопран, Димитър Маринкев, флейта траверсо, Христо Маринов, блокфлейта и Йосиф Герджиков, клавесин.

Програма

Хенри Пърсел (1659-1695) Strike the Viol
Андре Кампра (1660-1744) Песен на пеперудата
Жан-Мари Леклер (1697-1764) Соната за флейта траверсо и басо континуо в g-moll
Хенри Пърсел Да бе музиката храна за любовта
Хенри Пърсел Опитвам се да избягам от любовната болка
Георг Филип Телеман (1681-1767) Соната за блокфлейта и флейта траверсо в d-moll,
Георг Фридрих Хендел (1685-1759) Пламтяща роза
Атилио Ариости (1666-1729) Ариа из кантата „Розата”
Жак-Мартен Хотетер (1674-1763) Соната за блокфлейта и флейта траверсо в g-moll
Йохан Себастиан Бах (1685-1750) Ария из Кантата за кафето
Йохан Себастиан Бах „Мое вярващо сърце” из кантата за Петдесетница




Бароков ансамбъл АФЕТУОЗО концертира предимно с програми с ренесансова и барокова музика. От 2009 г. „Афетуозо” активно присъства в концертния афиш на страната, като прави множество тематични програми, сред които концертният цикъл „Поезия и музика днес” под патронажа на Американското посолство в България: „Пауза в радостта” – с поезията на Емили Дикинсън, „Звукът на мрака” – с поезията на Едгар Алън По, концерт със сонетите на Микеланджело „Дар на даровете” към Международния фестивал на изкуствата „Перперикон 2012” в Кърджали. Сред изявите на ансамбъла са „Влайкови дни на културата” - гр. Пирдоп, „Бленуваният остров” в гр. Кърджали, концерти в музикален център „Борис Христов”, програми за училището в Челопеч, летни празници в Банкя, Пловдив и пр.




Христина Василева, сопран, е солист на бароков ансамбъл „Афетуозо”. Също така участва в програмите на „Музика Антика - София”. Христина завършва културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и по-късно специализира връзки с обществеността. Класическо пеене учи от 1993 г. Нейни учители са Роза Митова, Ирина Щиглич, при която завъшва майсторски клас „Бах и неговото време” и впоследствие сътрудничи с пианистката. От 2009 г. работи с Людмила Герова – водеща певица и педагог по камерна и художествена вокална музика и диригент на Камерна капела „Полифония”. Христина направи първото си изпълнение на сцената на Зала България със Софийската филхармония на празничния концерт послучай 24 май и участва в осмото издание на Моцартовия фестивал в Правец през август 2012 г.

Димитър Маринкев, флейта/траверсо, е солист, както и член от състава на много български и международни оркестри и ансамбли, сред които Кьолнски камерен ансамбъл, Софийската филхармония, оркестрите на Класик ФМ, Българското национално радио, Нов симфоничен оркестър и оркестъра на Софийската опера. От 2005 г. е художествен директор на Мартенския бароков фестивал в София.
Димитър завършва флейта в класа на проф. Г. Спасов в ДМА-София. Специализира блокфлейта в класа на Мариолайн ван Роон в консерваторията на град Енсхеде, Холандия. В амстердамската консерватория “Свелинк” учи флейта траверсо в класа на Джед Венц, след което продължава обучението си при проф. Конрад Хюнтелер в град Мюнстер. През 2003 г. специализира барокова камерна музика при проф. Циперлинг в Кьолнската консерватория. Следва модерна флейта при Карола Лихт в Академия „Месиен” и проф. Роберт Уин в Кьолн, като води семинари по барокова интерпретация в неговия клас. Участва в редица барокови формации като Ансамбъл BWV в Енсхеде, Бароковият оркестър в Гронинген, Бароков ансамбъл Хамбург. Концертирал е в Европа, Азия и Австралия като постоянен член на Кьолнския Kammerensemble.
Христо Маринов, блок флейта, завършва теология в СУ „Св. Климент Охридски“ и валдорфска педагогика в Щутгарт, Германия. Ученик е на флейтиста Димитър Маринкев. Специализира барокова флейта при Мария Рубенс в Германия. Участва в майсторските класове на Ерик Босграф и проф. Лидия Ошавкова. Участва в редица барокови състави и активно се занимава със стара музика.
Като създател и член на „Музика Антика – София“ участва в различни концерти с барокова музика. Активно сътрудничи в музикални проекти, изпълнени от дуа, триа и квартети и концертира из цяла България.

Маестро Йосиф Герджиков, клавесин/пиано, е диригент и музикален педагог, композитор, преподавател в Нов Български Университет в София, специалист в областта на европейската ренесансова и барокова музика и на православната и католическа църковна музика. Завършва дирижиране в ДМА “Панчо Владигеров” при проф. Лилия Гюлева и проф. Васил Казанджиев. Основател е на Хенделовото общество за музика (1991 г.) От 1997 г. работи с ансамбъл „Български гласове”, реализирайки многобройни турнета с българска и руска православна музика в Белгия, Франция, Германия, Холандия, Австрия и др. От 1998 г. е музикален ръководител и диригент на формация „Юлангело”.
Организира и осъществява интегрални изпълнения на барокови монументални произведения: меси от Моцарт и Бетовен, кантати и оди от Хенри Пърсел, „Месия” от Хендел, „Матеус Пасион” от Бах, камерни опери от Пърсел и Моцарт. Носител е на международни и национални отличия и награди.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване