09/24/12 13:11
(http://www.klassa.bg/)

Съставка на канабиса спира развитието на рак

Компонент на канабиса спира разпространението на рак, съобщиха учени. Те доказаха, че веществото канабидиол е способно да „изключи“ гена, виновен за метастазите в тежката форма на рак на гърдата. При това съединението няма психоактивните свойства на самото растение и не е токсично, отбелязва „Дейли мейл“.
Учени от медицинския център „Калифорник Пасифик“ за първи път заговориха преди 5 години за ползите от канабидиола. При експеримент те установиха, че съединението спира разпространението на раковите клетки на гърдата в лаборатория. Миналата година те направиха успешни експерименти с мишки, а сега са готови с резултатите от опити с други животни. Медиците Шон Макалистър и Пиер Деспрес смятат, че съединението може да се използва заедно с химиотерапията при хората.
Деспрес доказа преди време, че протеинът  ID-1 е с повишена концентрация в раковите клетки на гърдата. Когато тези клетки се атакуват с канабидиол, те се връщат в нормалното си състояние. Съединението спира повишената експресия на ID-1 и клетките не се разпространяват в тялото.
Предполага се, че съединението може да се справи също с левкемията и с други злокачествени тумори, характерни с високо ниво на ID-1.
Д-р Деспрес има особена причина да бърза с разработването на новия вид лечение – на неговата сестра, която е на 41 г. откриха рак на гърдата, пише „Сан Франциско кроникъл“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване