09/24/12 13:06
(http://www.klassa.bg/)

"Тройката" вижда бюджетна дупка от цели 20 млрд.евро в Гърция

Гърция е изправена пред бюджетен недостиг от около 20 млрд.евро за да успее да изпълни международните условия за спешната финансова помощ. Това е почти двойно над предварителни оценки, съобщава списанието Der Spiegle цитирайки свои източници от "Тройката" (мисията на ЕК, ЕЦБ и МВФ в Атина).
Гърция може да получи следващия транш от финансовата помощ от страна на своите международни кредитори само ако правителството представи ясен план за съкращаване на този бюджетен дефицит за следващите две години. От юни насам, Атина очаква този важен следващ транш в размер на 31.5 млрд.евро от помощ по Втората спасителна програма за общо 173 млрд.евро.
Официален представител на гръцкото финансово министерство обаче се опита да опровергае тази "информация" като заяви, че "Фискалният дефицит на Гърция в момента е 13.5 млрд.евро от които, след споразумение с Тройката, 11.5 млрд.евро ще дойдат от съкращаването на бюджетните разход и 2 млрд.евро от нови приходи в гръцката хазна". Der Spiegle също така съобщава, че гръцкият фин.министър Самарас няколкократно е повдигал въпроса, дали гръцките официални кредитори (в т.ч. и ЕЦБ) биха желали да отпишат част от притежаваните от тях гръцки държавни облигации, като списанието обаче не разкрива своите източници (дали да няма т.н. haircut/обезценка по държавните от официалните европейски власти гръцки облигации подобна на операцията по обезценка и преструктуриране на гръцкия дълг притежаван от частния сектор по-рано тази година). Списанието съобщава, че има проблеми в диспута между гръцкото правителство и Европейската Комисия относно това, кога да се гласува дали на Гърция не трябва да се окаже допълнителна финансова помощ над вече договорения през март тази година Втори спасителен пакет. Според Der Spiegle, докато ЕК желае да се вземе решение по този въпрос и относно отпускането на следващия транш от финансовата помощ на заседанието на Европейския консултативен съвет в средната на октомври, Берлин смята, че благонадеждно решение може да бъде взето най-рано през ноември. И Financial Times цитира свои неназовани официални гръцки правителствени източници, според които на този етап Гърция е малко вероятно да получи следващия транш от финансовата помощ за 31.5 млрд.евро преди средата на ноември.
Според гръцката преса (в-к Ekathimerini) пък, МВФ и нейният представител в т.н. Тройка - Пол Томсен е втвърдил своята позиция относно неспособността на гръцкото правителство да постигне споразумение с международните кредитори относно пкета нови икономии за 11.5 млрд.евро и още 2 млрд.евро допълнителни проходи от повишение на данъците.
В интервю от уикенда за френско online издание пък френският премиер Жан-Марк Еро заяви, че на Гърция трябва да се даде повече време за да може да осъществи новите бюджетни икономии/съкращения и икономически реформи. Тези негови коментари са значителни с оглед, че това е първият път, когато Франция официално подкрепя искането на Атина за повече време за осъществяване на новата програма за сурови мерки на икономии (от настоящите две години - 2013г. и 2014г., до 2016.г включително).
Според проучване на общественото мнение в Гърция направено от агенция MRB, повече от 90% от гърците вярват, че планираните нови съкращения на разходите и нови реформи са несправедливи. Вероятно и поради това според други проучвания, крайно лявата опозиционно партия Сириза вече води в проучванията на общественото мнение, а крайната фашизоидна партия Нова Зора вече е трета по значимост политическа сила.
Немското списание Der Spiegle също така съобщава, че страните от Еврозоната планират да се позволи на бъдещия Европейския постоянен спасителен механизъм (на ESM фонда) да повиши своя кредитен капаците/капитал чрез т.н. левъридж операции по същия начин, по който има левъридж/лостови механизми и за настоящия временен спасителен фонд (EFSF фонда). По този начин, кредитният капацитет на ESM фонда може потенциално да бъде повишен от настоящите 500 млрд.евро до над 2 трлн.евро, съобщава изданието. Според Der Spiegle, Германия подкрепя едно такова решение, но Финландия блокира едни такива левъридж механизми, тъй като страната желае нейния парламент да има възможност да обмисли този въпрос, пише Money.bg. Всички тези „информации/новини" идват на фона на решението от края на миналата седмица мисията на „Тройката" в Атина да вземе няколко дневна почивка от преговорите и след слуховете от петък, които по-късно бяха опровергани, че окончателно решение за съдбата на Гърция и следващия транш от спасителната финансова помощ може да се отложи чак след президентските избори в САЩ на 6-ти ноември.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване