09/26/12 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

Pussy Riot, “Невинността на мюсюлманите” и национал-анархистите

Кадър от “Невинността на мюсюлманите”.

Да си призная честно това сравнение ми дойде спонтанно и ме досмеша, че изобщо си го помислих, защото на пръв поглед тези две ниско художествени прояви нямат нищо общо. Но след като прочетох, че Пуси Райът и Джафар Панахи са номинирани за наградата “Сахаров” съмненията ми отпаднаха.

Но тогава пък започнах да си задавам въпроса - поради каква причина скандалната пънк група попада под един общ знаменател с уважавания ирански филмов режисьор, носител на „Златната палма” за дебютния си филм „The White Balloon” и „Златен лъв” във Венеция за „The Circle” – бе осъден на 6 години затвор и още по-лошо, той няма право да напуска страната, да снима филми, да пише сценарии и да дава интервюта за чуждестранната преса цели 20 години!

И ако си мислите, че Панахи е убил автобус с първокласници, горил е корана или пък е рязал кръстове, дълбоко се лъжете. Причината за суровото му наказание, е че той открито поддържа опозицията на сегашния режим на управление в Иран.

Нещо се обърка с „религиите” напоследък. „Спонтанните” движения и протести дотолкова се оплетоха, че прераснаха в един „прост” национал-анархизъм.

Филмът „Невинността на мюсюлманите” е толкова тъп, че просто няма смисъл да се гледа, но реакцията, която последва ме изуми със своята провокативност и „дълбочина” на идеите инспирирани от някакъв християнин копт с явни национал-анархистични убеждения. Този изключително гламав филм стана причина дори да бъде убит организирано американският посланик в Либия.

Съществуват над два милиона пародии на тема Христос, една от най-хубавите от които е на Монти Пайтън – Животът на Брайън, но да сте видяли някой да се вдига на бунт и да прави атентати заради това?

Съвсем наскоро в метрото на Ню Йорк се появиха плакати. На постерите се чете надпис „Във всяка война между цивилизования човек и дивака подкрепете цивилизования човек. Подкрепете Израел. Осуетете джихада“.

На 8 септември 2007 г. в Сидни, Австралия, антиглобализационно движение проведе демонстрация срещу неолибералните икономически политики. Противопостави се на срещата на върха на АПЕК (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество).

Точно както по времето на протестите срещу Световната търговска организация в Сиатъл, Вашингтон, през 1999 г., където улиците бяха изпълнени с множество групи като природозащитници, социалисти и защитници на човешките права. Също като в Сиатъл и тук имаше “черен блок” – група войнстващи активисти, обикновено леви анархисти, които носят маски и са облечени изцяло в черно.

В Сидни “черният блок” вдигаше лозунги, които гласяха: “Глобализацията е геноцид”. Но когато погледнем отблизо тези демонстранти ще видим, че този маршируващ “черен блок” са национал-анархисти – местни фашисти облечени като анархисти. Полицията трябваше да ги защитава, за да не бъдат изгонени от разгневените активисти.

През 2008 г. те протестират от името на Тибет срещу китайското правителство по време на щафетата на Олимпийския огън в Канбера и Сан Франциско. През септември американските национал-анархисти протестираха против фестивала “Фолсъм стрийт” – ежегодно “кожено” гей събитие, което се провежда в Сан Франциско.

Въпреки че изглеждат като изолиран случай на една ловка измама, тези квази анархисти представляват интернационален експорт на новата версия на фашизма, която представлява значителна промяна в тенденциите и идеологията на движението.

Ловката измама продължава и днес. „Тези граждани натрапиха на обществото своето наименование и ви задължиха да го произнасяте на глас, а то е неприлично”, сподели преди време Владимир Путин. Той припомни и някои нелицеприятни факти от поведението на участничките в Pussy Riot – преди две години те окачили на публично място три чучела с надпис “Да освободим Москва от евреите, хомосексуалистите и гастарбайтерите”.

Освен това Путин разказа и за акцията през 2008 г. на осъдената пънкарка Надежда Толоконникова, която бременна в деветия месец правила групов секс в Тимирязевския музей. „Както се казва, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване