09/26/12 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Американският "Глобъл пауър консорциум” възражда АЕЦ "Белене"


Поехме ангажимент, ако има заявен интерес от инвеститор за строеж на АЕЦ „Белене” като частен проект, да ви информираме. Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”. Това каза в началото на заседанието на парламентарната икономическа комисия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. На заседанието на парламентарната икономическа и енергийна комисия присъства и Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум”. Той представи параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Имаме интерес към проекта АЕЦ „Белене”. В разговори сме с НЕК. Ние сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания. Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. Опитваме се да анализираме проекта във всички аспекти. В разговори сме с руската компания „Атомстройекспорт”. Те изразяват интерес да водят преговори с нас. „Намерението ни е след оформянето на меморандума да пристъпим към реални действия с тях. Силно се надяваме, че ще намерим решение на отворените въпроси.
Ние не търсим никакви финансови гаранции от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства на американски компании. Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност”, заяви Реди.
Министър Добрев попита Самюел Реди от американския консорциум „Глобъл пауър консорциум” - дали заявяват своя интерес и готовност да осъществят проекта, без дългосрочни договори за закупуване на произведената електроенергия, без държавни гаранции и заявяват, че ще постигнат споразумение с "Атомстройекспорт" за поемане на всички евентуални дела и разходи.
„Ние сме в разговор с "Атомстройекспорт" и имаме намерение да подпишем меморандум за разбирателство за подновяване на проекта АЕЦ „Белене” и след това ще влезем в разговор за уреждане на въпросите. По отношение на арбитража, ние не можем да се намесим в течащите в момента арбитражни производства между НЕК и руската компания. Уреждането на арбитражните производства може да се случи само между НЕК и "Атомстройекспорт". Надяваме се, да успеем да се договорим с руската компания това положение да се прекрати”, отговори Реди. „Ние сме готови да поемем задълженията по проекта, които са до момента”, каза Богомил Манчев – собственик на „Риск инженеринг” - част от американския консорциум „Глобъл пауър консорциум”.
"Атомстройекспорт" засега не води преговори, но ако има действителен интерес от страна на американски инвеститор за изкупуването на проекта АЕЦ «Белене» сме готови да започнем разговори. Това заяви източник от ЗАО "Атомстройекспорт", цитиран от БГ НЕС.
"Това само идва като потвърждение за това, че проектът е икономически изгоден, рентабилен и абсолютно реалистичен. Именно това нееднократно заявяваха европейските експерти в областта на енергетиката", коментира източникът от руската компания.
„Като част от комплексния ни анализ ние ще включим оценка на всички отговорности, включително на ядрена щета. Предвидили сме да се договори споразумение с приемащата страна. Стриктно ще спазваме нормативните изисквания в страната”, каза Реди.
Той заяви, че има 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ. „Ние сме собственици на няколко хиляди мегавата в световен мащаб инсталирани мощности. Нямаме атомна централа, но въз основа на нашия експлоатационен опит мисля, че ще бъдем един успешен стопанин на тази мощност”, каза Реди.
През 2006 г. търгът за втората атомна централа беше спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската Ер Ве Е. След идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 г. проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на Ер Ве Е. От своя страна "Росатом" убедени в това, че проектът е печеливш, предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на "Фортум" и "Алтран". През 2010 руснаците предложиха и твърда цена от 6,3 милиарда евро, която според техните изчисления ще се изплати за по-малко от 20 години. Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещета централа е 60 години.
Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК от 58 млн. евро до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване