09/26/12 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Вежди Рашидов отново предложи НИМ да се премести в ЦУМ

Министърът на културата Вежди Рашидов за пореден път лансира в сряда идеята за преместването на Националния исторически музей от Бояна в ЦУМ.
В момента се водят сериозни преговори за това със собственика на сградата - бизнесмена Георги Гергов. Ако планираното се реализира, София ще стане най-красивият европейски град, коментира Рашидов. Министърът на културата иска още да предложи центъра на столицата да влезе в списъка на ЮНЕСКО.
"Има започнати преговори. Като министър на културата аз разговарям, но оттук нататък за всичко останало си има оторизирани хора, които трябва да проведат чисто практическите разговори. И те трябва да бъдат изгодни и на двете страни. Знаете добре, че държавата няма да губи своя интерес, както вярвам, че и собствениците биха търсили своя си интерес. Бих се радвал, ако всичко това се случи", заяви още Рашидов.
"Много е добра идеята, защото ще е в центъра на София, а музеите са в центъра. Освен това много хубаво се връзва с разкопките, които са там. Това ще бъде единственият музей, който ще има и част на открито. Нито Лувърът, нито Ермитажът са построени в такава близост до останките на един старинен град. А дали е реалистично? Мисля, че да, защото няма да струва много, освен това, което трябва да се плати на г-н Гергов. А на него може, и до колкото знам, ще му се платят с равностойни имоти", коментира пред Дарик директорът на НИМ Божидар Димитров.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване