09/26/12 11:57
(http://www.klassa.bg/)

До 2030 г. заради климатичните промени цените ще скочат двойно

Климатичните промени сега забавят с 1.6% глобалното икономическо производство и ще доведат до двойно увеличаване на цените през следващите двайсет години, се посочва в доклада на хуманитарната организация  DARA, който предстои да бъде представен в в Ню Йорк. Бездействието към климатичните промени вече е причина за спад от 1.6% на БВП в световната икономика или 1200 млрд. долара в години на процъфтяване. Бързо покачващите се температури и въглеродното замърсяване ще допринесат за двойно увеличение на цените до 3.2 от глобалния БВП до 2030 г., се казва в доклада. За по-малко от 20 години Китай ще понесе в най-голяма степен тези загуби - над 1200 млрд. долара, прогнозират авторите на доклада.
Над 100 000 000 души ще загинат  до 2030 г., а глобалният икономически прираст ще спадне с 3.2 на сто от брутния вътрешен продукт, ако светът не предприеме нищо в отговор на климатичните промени, пише в доклада, поръчан от 20 правителства, съобщиха световните агенции. С повишаването на средните глобални температури в резултат на въглеродните емисии, ефектите, проявяващи се на Земята, като топенето на полярните ледове, екстремните метеорологични явления, сушата и повишаващото се равнище на океаните и моретата ще застрашат хората и препитанието им, се казва в доклада на  DARA. Експертите са изчислили, че пет милиона души умират всяка година от замърсяване на въздуха, от глад и болести в резултат на климатичните промени, предизвикани от икономиките с големи въглеродни емисии. Смъртните случаи ще нараснат до шест милиона годишно през 2030 г., ако продължи сегашното потребление на изкопаеми горива.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване