09/26/12 21:23
(http://e-vestnik.bg/)

Китай - империя зад Велика цензурна стена

в. Независимая газета

Барак Обама на Великата китайска стена през 2009 г. Снимка: Белия дом

Разпространението на западната култура - т. нар. уестърнизация, има огромно значение и за Китай. Поела пътя към модернизация на своята икономика, Поднебесната империя вече е развила широки търговски отношения с Америка и Европа. Съответно китайците по естествен начин се включват в световните пазари, от които на практика вече е невъзможно някой да се изолира през 21 век. И неизгодно при това. Нещо повече, създаваш ли пречки за тази тенденция, може да постигнеш точно обратния резултат.

Глобализацията промени външния облик на стотици милиони китайци от мегаполисите, а освен кройките и модата преобрази и социалното им поведение. Най-големите рекламни компании в Китай впрочем са собственост на американци. Десетки хиляди китайски младежи следват в западни университети, а милиони учат английски в самата страна. Китайците вече виждат, че Западът означава разкрепостяване и свободни нрави, широки схващания за обществения морал и толерантност към инакомислието, битов комфорт и тъй нататък - неща, присъщи за американско-европейския стил на живот.

Китайската власт обаче вижда и друго. Онова, което въвлича страната в процеса на глобализация - а той наред с всички положителни моменти съдържа множество противоречия, свързан е с много заплахи и загуби. Най-вече за националната икономика и социалната сфера.

Основните насоки на протекционистката политика, водена от Китай в обществената сфера, намират потвърждение в редица примери. Ще изброим някои стъпки, предприемани от китайското ръководство.

Въведени са мерки, ограничаващи свободната дейност на ред религиозни организации. Най-ярък пример са гоненията срещу духовното движение Фалунгун. Бившият председател на КНР Цзян Цзъмин противопостави обществото и духовната практика на Фалунгун още през 1999 г.; свободата на вероизповедание среща някои проблеми в Китай и до днес.

Създадени са протекционистки системи, наричани понякога още “великата цензурна стена”. Правителството на Китай е издигнало в Световната мрежа виртуална стена, известна под името Great China Firewall. Тази “стена” - “Златният щит”, ограничава достъпа на китайците до чуждестранни сайтове, форуми и новинарски портали. Там смятат, че Интернет трябва да носи само ползи, да подпомага икономическото развитие и общото укрепване на страната.

Китайските потребители отдавна вече нямат достъп до световноизвестни сайтове като ЮТюб, Туитър, Фейсбук и други. От 16 март 2012 г. в страната е забранено да се ползват анонимно социалните сайтове в Интернет. Властите в Пекин наредиха на компанията Сина (най-популярната платформа за микроблогове в Китай), както и на конкурентите й Байду и Тенсент, най-късно през март т. г. да регистрират всички свои потребители с истинските им имена. На абонатите често се забранява освен това да използват едни или други непристойни думи и политически некоректни изрази.

Контролира се развитието на културната сфера. Представители на местни кинокомпании и разпространителски фирми вече изразиха мнение, че няма да е зле властите да поотпуснат цензурните юзди - та нали забраните на практика не засягат западните филми. Добре се знае например, че Китай не разрешава снимането на кинопродукции за призраци и свръхестествени сили в днешния свят, ако са предназначени за широко разпространение.

Лентите, заснети в Китай, не трябва да показват такива явления; съвсем пък не бива да има нищо подобно във филмите, чието действие се развива в Китай. Което обаче не изключва възможността да се демонстрира “другата реалност” в продукции от чужбина. Популярната лента на Кристофър Нолан “Черният рицар” бе забранена в Китай, тъй като властите заявиха, че “противоречи на културните ценности на страната”. Чуждестранните филми впрочем също се цензурират. През 2006 г. по китайските екрани не можа да тръгне “Мемоарите на една гейша”, където ролите на японски гейши се изпълняват от китайски актриси.

Според официалната версия на Пекин властите използват цензура, за да потиснат порнографията, хазарта и престъпността. Мрежовите търсачки, работещи в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване