09/26/12 13:50
(http://www.klassa.bg/)

КНСБ поиска увеличение на пенсиите още от 1 януари

Пенсиите да бъдат увеличени от 1 януари, а не от 1 април догодина. За това ще настоява ръководството на КНСБ, обяви в сряда президентът на синдиката Пламен Димитров. Според него повишението на пенсиите не трябва да бъде с 9,3%, каквото е сегашното предложение, а поне с 10-12 на сто.
„Социалният министър Тотю Младенов вчера потвърди, че имат намерение да предложат увеличение от 1 април с 9,3%. Според нас това не стига – нито покрива инфлацията, нито пък е справедливо пенсионерите да чакат до април. Тогава ще станат четири години, откакто не са получавали никакво увеличение“, коментира във Варна Пламен Димитров, цитиран от Дарик.
От синдикалната организация не са се отказали и от предложението си пенсионерите с пенсии до 400 лева да получат еднократна диференцирана добавка от 20 до 50 лева. Те ще настояват и от началото на 2013 г. минималната работна заплата да стане 330 лева, а бюджетните заплати в сферата на образованието, социалните дейности, културата да се увеличат с минимум 10%.
„Предлагаме и увеличение на обезщетенията за майчинство на поне 270 лева. Те изостанаха драматично, а за тях са не са необходими много пари – около 15 млн. лева. Предлагаме също и повишение на обезщетението за дете и за детските добавки от 35 на 40 лева, за което ще са нужни около 50 млн. лева за цялата година“, каза още Димитров.
От КНСБ са изчислили, че за увеличението на пенсиите и на възнагражденията в някои сектори правителството трябва да предвиди в бюджета допълнителни 1,3-1,5 млрд. лева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване