09/26/12 11:55
(http://www.klassa.bg/)

Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното: Американците пият италианско вино с българско грозде

 - Г-н Коев, каква е очакваната продукция на вино през тази година?
 - Все още е рано да се каже, но очакванията ни са, че с 30% ще е по-малко.

 - Ще бъдат ли компенсирани лозарите заради сушата и много тежката зима?
 - Ще бъдат компенсирани тези, които са си направили застраховките. Лозарите които са изградили системи за капково напояване, нямат нужда от никакви компенсации, защото тази година дори при голяма суша и високи температури, нямат никакъв проблем. Те изкарват много голяма продукция и то с много добро качество, тъй като гроздето има голяма  захарност. Всъщност няма ли поливно замеделие, няма на какво да се разчита.

 - Но все пак няма ли да бъдат компенсирани лозарите, които нямат системи за капково напояване, но имат застраховки и са претърпели загуби заради метеорологичните условия?
 - Има специална мярка за развитието на лозаро-винарския сектор и тя е за застраховки на реколтата. Общо взето 80% от застрахователната полица се поема от държавата.

 - През миналата година заявихте, че бялото грозде свършва и ще има проблем за производството на бяло вино. Сбъдна ли се тази прогноза?
 - Миналата година италианците изнесоха над 12 млн. кг грозде от България, отделно то свърши по никое време, защото се търси вече и за вътрешна консумация. Тази година е по същия начин. Дори при 30% по-малко реколта, италаинци, гърци и румънци пак купуват. Как да стигне гроздето за бяло вино при положение, че съотношението червено-бяло вино е в полза на червеното и 60% от лозята са червени сортове. Така че отново очакваме недостиг на бяло вино.

 - Какво е характерно за българските вина, макар че е трудно да се поставят под един знаменател?
 - Общото е, че като цена и съответното – качество, сме най-ниски в Европа т.е  най-високо качество с най-ниска цена. Затова чужденците идват, за да пазаруват в България, което пък означава, че го харесват. А между другото, гроздето, което италианците изнасят и правят вина от него, после ги продават в Америка. Така че американците пият италианско вино с българско грозде.

 - Наскоро от Шотландия дойде идеята за въвеждане на минимални цени на алкохола като за всеки алкохолен градус да се плаща по 50 пенса. Колко би струвало нашето вино от среден клас ако се въведе този минимален праг на цените?
 - Ако сметнем, че 10 алкохолни градуса по 50 пенса са 5 паунда, т.е. 11 лв. за бутилка е минимална цена. Но това предложение все още не е позиция на Великобритания. Ако бъде прието, ние се притесняваме, че нашият износ, колкото и да е малък за Англия, ще пострада. Аз мисля, че това не е начин да се борим с алкохолизма. Ние официално сме заявили в ЕК, че България е против подобна санкция. Тепърва предстоят дебати.

 - Каква е позицията на България по отношение на правата на засаждане на нови лозя?
 - Ние вече сме заявили, че трябва да останат правата на засаждане, както бе прието досега. Някои големи страни в сектора като Италия и Франция, са на същото мнение. Така че правата за засаждане трябва да останат. Не на последно място е и финансовият ресурс, който идва от ЕС, за засаждането им. Това е шансът на България да си възобнови лозята, като изкорени старите.

 - Какви сортове се предпочитат сега при възобновяване на лозята? Предвид търсенето, преобладава ли бялото грозде?
 - Това е тенденцията. Последните две години около 70% от новите лозя са с бели сортове грозде и 30% са червените. Дълги години залагахме основно на червени, но пазарът се промени. Влязоха и новите държави като Чили , ЮАР и те нямат бяло вино. Единствено Австралия и Нова Зеландия предлагат.

 - Как стои България на фона на европейските производители на вино?
 - Проблемите в Европа са същите като при нас. Дори в другите балкански държави състоянието на реколтата е още по-лошо, отколкото при нас.

 - Какви са най-големите поражения при нас?
 - Има до 50-60% унищожена реколта тази година заради студа или заради сушата. Но във Франция и Италия нещата стоят като при нас – около 30% по-слаба реколта.

 - Има ли у нас 100% унищожени лозя тази година?
 - Само в района на Пловдив - около Брестовица имаше един масив и около Видинско около 45 дка са 100% замръзнали. Догодина тези масиви ще имат реколта, защото не измръзват изцяло самите лози.

 - Колко нови изби има в България и отразява ли се конкуренцията на качеството на вината?
 - В момента има 260 действащи изби и още 11 са в процес на изграждане. Почти всеки ден има съобщения, че българско вино е спечелило медал на международните изложения, което говори пък за качеството на нашите вина. Все по-често се предлагат на пазара бутикови вина, а не както беше преди – масово производство.

 - Колко литра вино произведохме през миналата година и къде намира пазари продукцията на нашите винари?
 - От реколта 2011 произведохме 105 млн. литра вино. Реализацията на вътрешния пазар е 93 млн. литра, изнесени – 65 млн., което прави общо 170 млн. литра. През 2010 г. имаме близо 90 млн. литра, а сме реализирали около 100 млн. литра т.е. вземаме като резерв от произведеното през предходната година, така че вече в страната няма резерви. Тази година очакваме около 100 хил. кг грозде, а миналата година беше 158 хил. тона. Съответно и виното ще бъде около 70-80 млн литра в най-добрия случай. Освен на вътрешния пазар изнасяме в Европа и в целия свят. В момента България е на трето място в Русия по пазарен дял във винения сектор.

 - Има интерес от страна на чужди инвеститори в сектора?
 - В момента има руски инвеститор, който купи винарна в ямболския край и сега прави около 5 хил. дка лозя и винарна в централна България. Има французи, има немци, италианци, които са купили лозя и правят винарни.

 - Новият Закон за виното и спиртните напитки, който влезе в сила само преди дни, предвижда много по-сериозни санкции за нарушителите. Има ли вече в агенцията констатирани случаи на нередности?
 - Санкциите по новия закон са същите като в стария – за физическо лице глобата е от 500 лв. и може да стигне до 10 хил. лв., а за фирмите  тръгва от 3 хил. лв. и може да стигне до 100 хил. лв. Според новите моменти в закона можем да конфискуваме стока и да затворим предприятие, ако разбира се, има рецидив т.е. няколко нарушения в рамките на даден период. Имаме вече случай на заловени нелегални 14 т вино и 2 т спирт. Санкциите ще бъдат по новия закон и продукцията вече е конфискувана.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване