09/26/12 15:25
(http://www.klassa.bg/)

Мит Ромни влагал пари в Газпром

Фондът, управляващ активите на кандидата на републиканската партия в САЩ Мит Ромни е купувал миналата година акции от руския енергиен гигант Газпром и интернет-търсачката  Яндекс, съобщиха руски медии. Информацията идва от данъчните декларация на Ромни и съпругата му Ан. Те бяха публикувани още на 21 септември, но едва сега медии разкриха в тях за тези сделки. Фондът е купил акции на Яндекс през юни и ги е продал през август 2011 г. Ценните книжа на Газпром били купени август и продадени през септември. И в двата случая кандидат-президентът е понесъл загуби. „РИА „Новости“ припомня, че през 2007 г. Ромни е казал: „Моите инвестиции трябва да отговарят на политическите ми възгледи“.
В предизборната си кампания републиканецът нарече Русия „геополитически противник“ № 1 на САЩ“ и разкритикува съперника си Барак Обама, че не е достатъчно твърд с Москва.
Управляващата активите на Ромни компания е влагала пари още в германските Volkswagen и Adidas, в японската Toyota, китайската петролна  компания CNOOC и бразилската банка  Itau. В декларацията се отбелязва, че активите на Ромни са дадени на „сляпо доверие“ - собственикът не може да се меси в управлението , но може да смени управителя.
Би Би Си отбелязва,че представители на Демократическата партия са обвинили републиканеца в липса на патриотизъм, защото влага парите си в чужди компании, които не създават работни места в САЩ. Освен това Ромни бе критикуван, че е платил данъците по по-ниска ставка.
Според декларацията, Ромни и жена му през 2011 г. са имали доход от 14 млн. долара и са платили 1,9 милиона данъци. Около 30% (четири милиона) семейството е дало за благотворителност. Състоянието на Ромни се оценява на 200 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване