09/26/12 21:21
(http://e-vestnik.bg/)

Ромни губи възрастни избиратели

Ройтерс

Още преди неговият вицепрезидентски кандидат да бъде освиркан от лобистка група на по-възрастните американци миналата седмица, републиканският президентски кандидат Мит Ромни губеше подкрепа сред тези избиратели, чиито гласове са решаващи за надеждите му да спечели изборите на 6 ноември.

Ново социологическо проучване на Ройтерс Ипсос показва, че през последните две седмици - след конгреса на Демократическата партия, подкрепата за Ромни сред американците над 60-годишна възраст се е стопила - от 20 пункта преднина на кандидата на демократите, президента Обама, до по-малко от 4 пункта.

Двуцифрената преднина на бившия губернатор на Масачузетс сред по-възрастните избиратели по въпросите на здравеопазването и “Медикеър” (националната здравноосигурителна програма за лица над 65-годишна възраст и за хората с увреждания) също се изпари, а Обама започна да трупа преднина и по двете теми.

Нагласите сред възрастните може да се променят през последните шест седмици от предизборната кампания, но проучванията на общественото мнение сочат, че поредицата от събития напоследък, облагодетелствали Обама и демократите, може би разяждат подкрепата за Ромни сред американците от третата възраст.

Изборът на Ромни на конгресмена от щата Уисконсин Пол Райън за вицепрезидент постави федералния бюджет и програмата Медикеър в центъра на кампанията. Но дебатът за разходите и специализираните програми за осигуряване, който Ромни изглежда търсеше, не са разви по желания от републиканците начин.

На конгреса на демократите в Шарлот, Северна Каролина, на 5 септември бившият президент Бил Клинтън отправи иронична, но остра критика плана на Райън за реформиране на “Медикеър”, предупреждавайки, че той може да остави възрастните незащитени от ескалиращите цени за здравеопазване.

Междувременно усилията на демократите да представят Ромни като богат бивш бизнесмен бе особена симпатия към не толкова късметлиите, миналата седмица получиха тласък от самия републиканец.

Тайно записан видеоклип, разпространен от либералното сп. “Мадър Джоунс”, показва как Ромни казва пред свои поддръжници на частно събитие за набиране на средства с куверт 50 000 долара на човек, че 47 процента от американците никога не биха гласували за него, защото не плащат федерални данъци, имат самочувствие на жертви и зависят от правителствени помощи.

Демократите обвиниха бившия губернатор на Масачузетс, че отписва значителна част от американците, включително възрастните хора, които зависят от държавни програми за здравно и социално осигуряване.

От щаба на Ромни отхвърлиха обвиненията, ала последните социологически проучвания показват, че подобни твърдения може би намират благоприятен отзвук сред американците на 60 и повече години, които от месеци бяха единствената възрастова група, устойчиво предпочитаща Ромни пред Обама.

Наблюдателите смятат, че ако републиканецът не успее да обърне тази тенденция сред възрастните избиратели, няма да спечели на 6 ноември.

“Ако Ромни изгуби гласовете на възрастните, ще изгуби тези изборите, точка”, казва Джонатан Оберландер, специалист по здравна политика от университета на Северна Каролина. “Едно лошо представяне в национален мащаб (сред възрастните избиратели) не вещае нищо добро във Флорида и другите щати с възрастно население”.

ПЛАНЪТ РАЙЪН

Планът на Райън ще ограничи разходите за “Медикеър”, превръщайки я от програма, осигуряваща масови помощи, в система, която ще даде на бъдещите бенефициенти финансова стипендия, която да им помогне да плащат за частно осигуряване или за традиционната “Медикеър”.

Обама и съпратийците му казват, че подходът на конгресмена от Уисконсин, който до голяма степен беше възприет от републиканците, в това число и от Ромни, ще направи възрастните още по-уязвими пред растящите цени за здравеопазване и ще засили финансовата нестабилност на “Медикеър”.

Републиканците твърдят, че планът им ще запази “Медикеър” за бъдещите поколения.

“Медикеър” обслужва 50 милиона пенсионери и хора с увреждания в САЩ и социологическите проучвания показват твърда обществена съпротива срещу плана на Райън, като неодобрението сред възрастните е в съотношение 2 към 1.

Досега обаче нямаше осезаеми признаци, че опозицията срещу плана на републиканеца ще се материализира в предпочитание при избора на президент.

ОБРАТ ...

Публикувана на 09/26/12 21:21 http://e-vestnik.bg/15704/romni-gubi-vazrastni-izbirateli/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване