09/28/12 10:42
(http://e-vestnik.bg/)

Блъсков иска да оглави Съюза на журналистите. То срам няма…

Малко история на вестниците и малко коментар

Баща и син Блъскови. Снимка: Булфото

Една от най-срамните сцени на срещата на издател и журналисти с еврокомисарката Нели Крус беше, когато Петьо Блъсков взе думата и каза в негов стил „Аз съм Петьо Блъсков, тук ме познават”. Нели Крус попита „Все пак кой сте вие?”, а Блъсков продължи, че е създал някои от най-тиражните вестници в България, с което си заслужи въпроса от нейна страна „Колко паметника ви построиха в България?”
Може би засегнат, че беше осмян по такъв начин, Петьо Блъсков преди няколко дни даде пресконференция, в която заяви намерението си да …оглави Съюза на българските журналисти - СБЖ.

Целта на пресконференцията беше също така да си поизлъска образа преди Общото събрание на СБЖ. Поради което той заяви, че ще съди няколко издания, едно от които e-vestnik.bg (виж по-долу подробности).
Проблемът е, че фирма, зад която стои Блъсков, се съди със СБЖ и дължи на съюза неплатен наем за повече от 1 година за имотите, които е стопанисвала. Това са голяма почивна база с три хотелски сгради, собствен плаж и 47 дка парк  – Международния дом на журналистите край Варна, също и почивен дом – хотел със 114 легла и 15 дка парк в Банкя.
През декември 2007 г., когато ръководството на СБЖ с гласуване даде имотите на съюза на фирма, която в онзи момент беше собственост на сина на Петьо Блъсков, също Петьо Блъсков, e-vestnik написа „Наивниците от СБЖ, които са гласували да дадат имотите на “спасителя” Блъсков - има да чакате пари от него, да бяхте питали” (виж тук, накрая на текста).

Предсказаното се сбъдна – фирмата наемател спря да плаща наема за имотите и СБЖ започна съдебни дела. Излишно е да се цитират съдебни решения, но тази година фирмата наемател, като няма къде да ходи след изряден договор и очевидно неплатени наеми, официално предаде имотите на съюза. За неплатените наеми очевидно ще има съдебни дела, като наемателят ще претендира, че е направил подобрения за повече пари.

Блъсков беше издател на вестник „Поглед”, който като марка е собственост на СБЖ. Вестникът излиза по договор между СБЖ и фирма, зад която седи пак Блъсков, но след година и нещо спря. Резултатът е хора с неплатени заплати за няколко месеца и невнесени осигуровки към бюджетът за около 200 000 лева, по данни, съобщени от СБЖ.

На пресконференция Блъсков наивно се опита да оспори, че той никога не е сключвал договор със СБЖ и всички публикации, че той е неизряден наемател, са клевета. Той посочи, че фирмата е на Данчо Джиков, адвокат, дясна ръка и партньор по маса на Блъсков в последните 20 години, бил е управител и на други негови фирми.
Към момента, в който СБЖ гласува да даде имотите на фирмата „Български имоти”, нейн шеф е Данчо Джиков, но тя е собственост на фирма на Петьо Блъсков, сина на Петьо Блъсков. Как после точно е прехвърляна собствеността на тази фирма, са подробности.

Когато през 2011 г., след като наемателят е спрял да плаща на СБЖ, в съюза стават брожения срещу Блъсков и той е представил в съюза документ, в който пише, че фирмата “Български имоти” е вече собственост на фирма “Блок 12″, която е 100% собственост на Петьо Блъсков - баща.
Излишно е да се обременява читателя с всички врътки и номера на блъсковите фирми. Данчо Джиков бил вложил в имотите като наем и инвестиции към 3,5 млн. лева. Откъде ги има тия 3,5 млн. Джиков? Тия плачат за данъчна проверка. И сигурно един ден ще им я направят.

Никой в СБЖ към момента, в който ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване