09/29/12 11:06
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Станишев оглави ПЕС

Партията на европейските социалисти (ПЕС) избра за свой лидер за следващите 2,5 години, председателя на Българската социалистическа партия (БСП) Сергей Станишев. За единственият кандидат за поста гласуваха 91,3 % от делегатите, при 2,4 % „против”, и 6,3 % „въздържали се”.

В първите си думи като председател на ПЕС Сергей Станишев изказа благодарност за доверието, което му е гласувано като първият представител на страна член на ЕС от Централна и Източна Европа, който заема толкова висок политически пост на европейско равнище. „Това е е голяма чест за моята партия и преди всичко голяма чест за България. Този избор е и важен знак за това зад какви принципи стои нашето политическо семейство”, заяви видимо развълнуваният Станишев, цитиран от bTV.

Новият председател на ПЕС обеща да работи върху няколко основни принципа – единство, солидарност, взаимно уважение, координация и диалог.

Преди избора Станишев нарече преждевременна идеята на председателя на ЕК Жозе Барозу за европейска федерация. Според него Европа първо трябва да се погрижи за младите, които нямат работа, и за възрастните, които не могат да посрещнат основните си нужди с ниските си пенсии. 

Икономическият растеж, работните места и социално насочените мерки за изход от кризата са в основата на стратегията, с която европейските социалисти смятат да променят политическия пейзаж в Европа. Целта им е следващите месеци да спечелят избори и да имат свои министър-председатели в Румъния и Литва, а по-късно и в Германия и Италия. Другият приоритет са изборите за ЕП през 2014 г. 

Тази мисия е възможна, каза Станишев пред форума. Той смята, че дебатът за кризата вече е променен, че благодарение на социалистите акцент в него сега е икономическият растеж и че това се оценява от хората.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц подчерта, че не само подкрепя Станишев за председател, но и лично го е убеждавал да поеме поста за постоянно.

Не му предложих да приеме този пост по случайност, а по убеждение. Ще ви кажа защо. Освен, че е много компетентна личност, според мен е знаково, когато една паневропейска партия гласува неин президент да стане източноевропеец – това показва, че приемаме сериозно обединението на нашия континент. Днес ние сме една общност от равноправни нации и това се изразява и в избора на Сергей Станишев, каза той, цитиран от БНР.

Самият Сергей Станишев заяви, че основното, което го мотивира да поеме председателския пост в ПЕС, е, че е българин и лидер на БСП.

Искам да докажа, че България и българите можем да се справяме добре. Ние сме страна със самочувствие, нация с огромна традиция и не сме само тези лоши новини, които често доминират в медиите. За мен е огромна чест. Това е голямо признание и победа на БСП, но и много голяма отговорност за всеки от партията, допълни той.

The post Станишев оглави ПЕС appeared first on OFFNews Новини.

Публикувана на 09/29/12 11:06 http://offnews.bg/index.php/106588/stanishev-oglavi-pes
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване