09/30/12 12:32
(http://www.klassa.bg/)

България отлага газовите връзки с нейните съседи до края на 2014 г.

София. България отложи плановете си за свързване на своята газопреносна мрежа с нейните съседни балкански страни със една година до края на 2014 г., сочи нов план за развитие на „Булгартрансгаз”, представен в неделя. Техническите пречки с Гърция и бавните преговори с Турция са забавили усилията на България да намали почти абсолютната си зависимост от руските газови доставки, предаде Ройтерс.
Гръцките и турските газови връзки, които са планирани за 2013 г., ще позволят на България да внася природен газ от две държави.
„Булгартрансгаз” ще вложи 117 млн. евро заедно с финансирането от ЕС, за да изплати българските участъци от връзките с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия, съобщи директорът на компанията Кирил Темелков.
„България ще има истински конкурентен газов пазар и по-ниски цени за потребителите, едва след като построи алтернативни газови връзки със своите съседи и осигури различни газови маршрути и доставчици”, заяви той пред репортерите, представяйки новия план.
„Булгартрансгаз” очаква връзките в Гърция и Турция да влязат в експлоатация в края на 2014 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване