09/30/12 11:56
(http://www.klassa.bg/)

Юбилей: 40 г. рисунки на Плантю в "Монд"

За да изрази почитта си към него, влиятелният френски всекидневник излиза в понеделник, изцяло илюстриран от художника, когото АФП представя като журналист и миролюбив човек, според когото художниците трябва "да градят мостове" между цивилизациите и религиите.
Първата му рисунка е отпечатана в "Монд" на 2 октомври 1972 г. заедно със статия за Виетнам. През 1985 г. тогавашният директор на изданието Андре Фонтен решава да отдели всеки ден място на първа страница за илюстрациите на Плантю. От 1991 г. той подготвя всяка седмица една страница в списание "Експрес".
Вече 63-годишен, журналистът и художникът Плантю всеки ден е в контакт реалността.
По-сложно е за журналист, който пише или говори по радиото, той трябва да е обективен, докато аз може да си позволя да съм субективен, казва той.
Днес говорят за богохулство, но над боговете има един всесилен бог – на маркетинга. В надпреварата за аудитория медиите често се окарикатуряват, без да съзнават това, смята Плантю.
Много по-трудно е след 11 септември със сблъсъка между Запада и мюсюлманите и случая с датския художник. (Заради карикатури на пророка Мохамед през 2005 г. във всекидневника "Юландс Постен" срещу датчанина бе извършено покушение).
Това е удар по свободата на словото, който засяга не само художниците и журналистите, но и всички граждани, заявява Плантю, чието желание е "художниците да изграждат мостове между цивилизациите и между религиите – еврейска, мюсюлманска, християнска или агностиците.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване