10/01/12 09:22
(http://www.klassa.bg/)

Спектакълът "Като че ли(ние бихме били)" показва върховете на немската хореография

Спектакълът „Като че ли (ние бихме били)” на хореографа Щефани Тирш  завладява публиката на 1 октомври от 20.00 часа в зала 1 на НДК. С брилянтното си представление Щефани Тирш още веднъж доказва принадлежността си към най-елитната дивизия немски хореографи.

Изключително интересната творческа колаборация с медиа артиста Ангела Мелитопулос ражда новаторска сценична работа, в която хипермедиата задава множество канали на комуникация, превръщайки зрителя в единствения законодател на образа и смисъла. Представлението се фокусира върху мимикрията: имитацията, адаптирането, дегизирането, превръщането от едно състояние в друго, трансформацията на формите. След завладяващото начало се зареждат серия от сцени, които изобретателно превеждат груповото поведение в танц, имитирайки движения на големи групи. Може би „Като че ли...” означава някаква несигурност, половинчатост, липсата на лична воля, която неусетно превръща хората в странични наблюдатели.

Технологизацията, възпроизводството и непрекъснатото изобретяване на новости са в сърцето на съвременното живеене. В свят, владян от нормите и автоматизмите, уменията за наподобяване/подражание формират границата между личността и групата. Невидими споразумения и невербалната човешка комуникация определят същността, понеже автоматизмите само възпроизвеждат безсмислието. Резултатът на това много сложно изследване със средствата на танца и хипер медиата завладява интелектуално и емоционално публиката с естетската си визия, прецизна драматургия и впечатляваща техника.

Щефани Тирш учи класически балет и съвременен танц. Завършва литература с изследване за медиа танца. Интересите й в областта на визуалните изкуства, съвременната фотография и литературата са в основата на артистичния подход на Тирш към танца. През 1999 г. тя основава своята компания MOUVOIR с идеята да развива иновативни и експериментални сценични проекти, филми и инсталации. Кинематографичната естетика на танцовите й проекти ги правят уникални и разпознаваеми в световен мащаб, като същностно разнообразявт профила на съвременния танц в Германия и изобщо. Представленията на компанията са награждавани многократно и се играят по цял свят.

"Блестящ спектакъл...Щефани Тиерш принадлежи на най-елитната дивизия немски хореографи" ...AKT

"Изключително интелигентно представление...демонстрация на оригиналност и зрялост"... Kölnische Rundschau, Германия


Петото издание на SOFIA DANCE WEEK ще се случи от 29 септември до 6 октомври и ще се проведе в залите на Националния дворец на културата, който заедно с ЕДНО и Фондация Америка за България е съорганизатор на събитието. SOFIA DANCE WEEK 2012 ще представи на жителите и гостите на гр. София танцови трупи от Европа и Азия. Фестивалът ще има съпътстваща програма, която ще се състои от уъркшопи, ателиета, събития на открито, лекции, прожекции и дискусии, както и специален модул за деца. Билети за спектаклите могат да бъдат закупени от Билетен център НДК, както и в партньорската мрежа на Eventim и на eventim.bg. Търсете ни в Пикадили, Германос, Orange, Usit Colors и други.

SOFIA DANCE WEEK се осъществява с подкрепата на Столична община. Част е от Културния календар на столицата и подкрепя кандидатурата на гр. София за „Европейска столица на културата 2019г.”.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване