10/02/12 12:21
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

13,5 години затвор за момиче, убило приятелка от ревност

13 години и шест месеца получи 23-годишната Нели Панова, която на 24 март 2011 година умъртви 15-годишната Надежда Вълкова от София.

Момичето беше убито с четири удара с нож, един от които е прерязал сънната артерия.

Нели и Надежда се запознали по време на честите пътувания на жертвата до Мездра, където имала приятел. Мотивите за убийството са свързани с ревност и факта, че Надежда флиртувала с младежа, който бил приятел на Нели.

Със свое решение Върховният касационен съд потвърди присъдата на Софийския апелативен съд, според която Нели е осъдена на 13 години и шест месеца затвор и на обезщетение за претърпени неимуществени вреди на 250 000 лева.

Тази присъда беше атакувана пред ВКС и от двете страни – съответно от майката на убитото момиче и от подсъдимата. Роднините на жертвата смятат, че правата им като страна по делото са накърнени, а самото наказание не е справедливо, като настояват за по-голяма присъда. От своя страна подсъдимата атакува решението на предходната инстанция за това, че присъдата ѝ е несъобразена с „младежката ѝ възраст, направените от нея самопризнания и заявеното искрено разкаяние, и съдържаща бланкетни оплаквания за прекомерна завишеност на присъденото обезщетение за неимуществена обезвреда“.

Съдиите обаче остават без уважение жалбите и на двете страни. Според тях в рамките на разследването няма допуснати нарушения, които да накърняват правата на майката на убитото момиче, като страна по делото. Магистратите смятат, че предходната съдебна инстанция правилно е оценила понесените болки и страдания от майката на убитата Надежда. Мотивите, с които съдите отхвърлят и жалбата на подсъдимата, са свързани със жестокостта на убийството и проявената коравосърдечност, както и със това че тя е осъждана за кражби, а социалният ѝ статус бил „обременен от лоши характеристични справки и регистрация за множество криминални посегателства“.

Нели Панова беше задържана на 25 март 2011 година – по-малко от 20 часа след като 15-годишната Надежда бе заклана в парка над Мездра. Панова събудила подозренията на полицаите още часове преди да бъде открит трупа на момичето. Тогава тя отишла в полицейското управление в Мездра за да съобщи, че приятелката ѝ от София е изчезнала. Тя обаче давала доста нелогични обяснения кога за последен път е видяла Надежда и какво са правили.

Нели е от ромски произход и преди три години разбрала, че била осиновена. Нели завършила средно образование в Мездра, но не работела никъде. Заради постоянни конфликти с осиновителката си избягала от къщи и живеела с приятеля си в друг квартал на града при доста мизерни условия. Местните я познават като мъжкарана, която често се забърквала в конфликти по заведенията из града, като много хора твърдят, че тя имала сексуални предпочитания към момичета.

The post 13,5 години затвор за момиче, убило приятелка от ревност appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване