10/02/12 16:30
(http://www.klassa.bg/)

ПАСЕ разкритикува Русия за „Пуси райът“, Ходорковски и Магнитски

На есенната сесия на Парламентарната асамблея на Европа Русия бе подложена на остра критика, предаде Нюзру. На руските власти бяха припомнени и присъдата над „Пуси Райът“,  и затвора на Михаил Ходорковски, и смъртта на Сергей Магнитски.
„И докладът, и проекторезолюцията, която трябваше да се гласува по-късно във вторник, не са насочени срещу Русия, а настояват тя да спазва основните демократични ценности“. Това заяви пред Интерфакс Георги Фрунда, румънският съдокладчик на ПАСЕ по мониторинга за Русия. Заради тона на този доклад председателят на Държавната дума Сергей Наришкин отказа да участва в сесията в Страсбург.
Откривайки обсъждането, Фрунда определи като непропорционална присъдата от 2 години лишаване от свобода за хулиганство на трите певици от групата „Пуси Райът“. После той изрази съжаление, че в Русия се укрепва изпълнителната власт за сметка на плурализма. По думите му за това спомага и промяната в законодателството. Той даде за пример отказа да бъдат регистрирани редица партии, забраната за митинги, преследването на опозицията.
Фрунда определи правосъдието в Русия като обект на политически натиск. По думите му Ходорковски е „типичен политически затворник“. Сега на съд може да отиде и бизнесменът Александър Лебедев, който също е обвинен за хулиганство, добави Фрунда. Докладчикът припомни и че още не са ясни обстоятелствата около убийството на журналистката Анна Политковская и правозащитничката Наталия Естемирова.
Специална част в доклада бе отделена на смъртта на юриста от Hermitage Capital Сергей Магнитски, като бе подчертано безпокойството на ПАСЕ, че виновните за това лица не са наказани. Парламентаристите от Съвета на Европа настояват тези хора да бъдат съдени.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване