10/02/12 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Производствената инфлация у нас е най-висока за целия ЕС

Производствената инфлация у нас за месец август е била най-висока от всички страни-членки на ЕС, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Тя се позова на представените предварителни данни от националните статистически организации.
В България ръстът на производствените цени за август е бил 7,1% на годишна база. На следващите позиции по производствена инфлация са Гърция (6,8%) и Кипър (6,7%). най-малък ръст се отбелязва в Малта и Словения ( по 0.8% във всяка) и Австрия (1.1%). Единственият годишен спад на цените в промишлеността през август, регистриран от статистиката, е бил в Швеция (-0.5%). Като цяло на годишна основа производствените цени в еврозоната и в ЕС са се повишили с 2,7%. Цените в енергийния сектор са се увеличили съответно с 2,4% и 3,2%.
В сравнение с юли най-голям ръст на промишлена инфлация има в Дания (2.9%), Великобритания (1.8%) и Финландия (1.7%), а най-нисък - в Словения (0.1%) и Литва (0.3%). България дели 5-6 място с Румъния – по 1,4%.Цените са останали непроменени в Белгия, Унгария и Малта.
Повишаването на производствените цени (без енергетиката) в еврозоната за един месец – от юли до август е 1%, а в целия ЕС – 1,1%. Инфлацията в енергийния сектор се е повишила съответно със 7,9% и 7,2%.



Несигурността в еврозоната застрашава икономиката на САЩ

Несигурността в еврозоната и „фискалната скала“ застрашава икономиката на САЩ. Това заяви в интервю за Си Би Ес нюз управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.
В Европа въпросът е как и кога ще се подходи и разреши кризата, а в САЩ е как и кога ще се заемат с "фискалната скала", изтъква Лагард.
По думите й значение има също какви ще са дългосрочните фактори за икономическата политика в страни като САЩ или Япония. Това са фактори на несигурност, които наистина пречат на хората да взимат инвестиционни решения, решения за наемане на персонал, решения за преки чуждестранни инвестиции, подчерта тя.
През следващата седмица се очаква МВФ да обяви, че понижава прогнозата си за световния икономически растеж на 3 процента през тази година, посочва Си Би Ес.





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване