10/02/12 14:48
(http://www.klassa.bg/)

Регулаторът: Таксите за присъединяване на ВЕИ са законни

Нашето решение за таксата от 40% от производителите на зелена енергия е абсолютно законосъобразно и целесъобразно, не противоречи на никакви европейски директиви. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране  Ангел Семерджиев след редовното заседание на комисията във вторник. С голямо съжаление се запознах с т.нар. открито писмо, което съдържа изключително неверни данни и неправилно тълкуване на регламента, каза Семерджиев. Преференциалните цени и начинът, по който се изглаждат възобновяемите източници си е решение и проблем на вътрешно законодателство на всяка държава. „Ние имаме такъв механизъм и той е един от най-добрите. Но този механизъм няма как да работи срещу интересите на обществото. В момента той работи против интересите на обществото. Всяка държава има право да взема мерки за стабилизира системата и да защити потребителите. Не може да се развива нещо повече, отколкото е предвидено. Имам предвид например фотоволтаичните централи. Това изкривяване и този бум, който се получи май и юни тази година, определено натоварва системата така, както всички системи в Европа. Когато сме определяли таксите за цената за достъп, сме имали предвид възможности на всеки от тези производители да продължи да работи при нормални норми на печалби, каза Семерджиев. Експерти от Световната банка, която финансира част от проектите за Възобновяеми енергийни източници са посетили държавния енергиен регулатор и да поискали информация по повод жалбата на инвеститорите, внесена в ЕК. Производителите на зелена енергия определят въведената такса за достъп като незаконна. Становището на експертите е точно обратното, каза председателят на комисията Ангел Семерджиев.
„Незаплащането на тези такси е незаконно. Ако не бъдат плащани, това ще е неизпълнение на законови норми. Съответните електроразпределителни дружества ще имат право да преустановят приемането на електроенергия от тях, добави още той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване