10/03/12 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Бидзина Иванишвили - грузинската мечта на филантропа еленовъд

в. Росийская газета

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

Втурването на Бидзина Иванишвили в грузинската политика бе стремително. “Чорвилският отшелник”, наричан така в печата защото дълго живя в родното си село Чорвила и отказваше контакти с медиите, минаваше доста време за привърженик на Саакашвили. През 2010 г. опозиционната Лейбъристка партия дори го нарече главен спонсор на действащата власт.

Както разказа пред нашия вестник Нана Девдариани, бивша омбудсманка и бивша председателка на ЦИК, “мнозина и до днес са недоволни, че по време на протести са ги били с палки, купени от Иванишвили. Защото точно той подсили полицията с парите си”. Отначало милиардерът отричаше как ли не “сътрудничеството с режима”, но после всичко си призна. Общата сума, похарчена от бизнесмена през периода 2005-2010 г. за прояви и проекти, които после си приписа Саакашвили, надхвърля един милиард лари.

Подобно реноме би могло да препречи пътя на Саакашвили към опозиционния Олимп. Успоредно обаче бизнесменът движеше огромен брой благотворителни проекти. Според Нана Девдариани “Иванишвили не е такъв майстор на пиара като Саакашвили. Той още се учи. Но печели много с това, че е известен филантроп - от девет години насам е спасил много хора от глад и смърт”. Неведнъж се е извинявал за подкрепата си за Саакашвили - обясняваше, че не успял навреме да схване що за човек е той.

Защо всъщност Иванишвили мина в противниковия лагер и се изправи срещу режима? По собствените му думи основен тласък са били президентските избори от 2008 г., белязани с масови фалшификации според опонентите на Саакашвили. Мнозина обаче не му вярват - влизането на Иванишвили в политиката бе оповестено чак три години по-късно. Като първа стъпка в ролята на политик той започна да купува медийни активи. Навремето всъщност бе собственик на Девети канал, но след “революцията на розите” го затвори и дари цялата апаратура на правителствения канал “Рустави-2″. И в Грузия почти не бяха останали опозиционни телевизии. Трудно бе да отвори и нова, тъй като лиценз получаваха само медии, излъчващи забавни програми. Тогава Иванишвили купи няколко вече действащи лиценза и възстанови Девети канал, който показа точно преди изборите кадри с изтезания в тбилиския Гълдански затвор.

Придобил контрол върху част от медиите, милиардерът обаче изгуби междувременно всичките си паспорти. Грузинският му бе отнет, тъй като е гражданин на Русия и на Франция. Той сам се отказа от двете последни гражданства, но не свари овреме да си издейства грузинско наново и в крайна сметка коалицията “Грузинска мечта - Демократична Грузия” бе оглавена от жена му Екатерина Хведелидзе.

Изобщо семейството играе важна роля в живота на Иванишвили. На многохилядния митинг в подкрепа на коалицията през уикенда се изяви и синът му Бера - известен в Грузия рапър. Този път обаче изпълнителят пя, а речитативът за победа над епохата, изпълнена с насилие, бе четен от баща му. При все това, за да изтъкне своя произход и обич към родината, Иванишвили принципно поддържа акаунти в социалните мрежи само на грузински. Челно място на първата страница от официалния сайт на политика впрочем е отредено на видеоклип, в който виждаме в главната роля . . . Владимир Путин. Самият Иванишвили обещава да възстанови отношенията на Грузия с Русия, ако дойде на власт.

Последният му предизборен удар срещу позициите на Саакашвили обаче бе нанесен чрез Запада. Два дни преди вота Иванишвили покани в резиденцията си кореспонденти на няколко световни издания. Кореспондентът на “Гардиън” Люк Хардинг описа жилището на политика по следния начин: “В антрето на необикновената си стъклена къща Бидзина Иванишвили е окачил творба на Гилбърт и Джордж. За своя чест Иванишвили склони да го снимат до нея и до лозунга “Прати по дяволите богатите мръсници!”. Според оценки ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване