10/03/12 15:06
(http://www.klassa.bg/)

В кризата Швеция се превръща в новата Швейцария

Икономически ръст, намаляващ държавен дълг, търговски излишък: Понастоящем Швеция ярко се откроява в повечето от статистиките на европейските институции, засягащи икономическата стабилност на Стария континент, а експертите я сочат за "сигурно  финансово пристанище". Това пише в."Ди велт", позовавайки се на анализ на агенция „Блумбърг“ за икономическото развитие на скандинавската държава в последните години.
Според германското издание шведската крона се е превърнала в новия швейцарски франк за инвеститорите. В кошницата с най-важните валути на индустриалните страни в Европа от юли насам шведската крона отбелязва най-добро развитие: плюс 3%, което е почти два пъти по-висок ръст от този на втората най-добре представила се, също скандинавска валута - норвежката крона. Според експертите възходът на шведската крона е гарантиран поне в близко бъдеще, тъй като търговският баланс на страната е положителен, а искания от страна на Европейската централна банка, които да спъват ръста на шведската валута, липсват. В края на септември правителството на страната заяви, че държавният дълг е намалял през всяка една година от 2009-та насам и от 38,4% от брутния вътрешен продукт на страната през 2011-та до 2015-та ще бъде сведен само до 31,2%.
Въпреки цялостното негативно развитие на еврозоната средната стойност на прогнозите  относно ръста на шведската икономика за тази година на различни икономисти, изчислена от „Блумбърг“, варира около 1,2% . Подобни резултати в края на годината въобще не биха  изненадали много експерти, тъй като през последните две години шведската икономика е растяла два пъти по-бързо, от колкото тази на еврозоната. Според последните данни на Банката за международни разплащания още през 2010 година шведската крона е била сред 10-те най-използвани на валутния пазар, като е заемала 9-то място с  2,2% (4 милиарда долара) от цялостния дневен поток на търгуваната валута. Това вероятно е и една от причините за това, очакванията за ръста на шведската крона спрямо американския долар да  се покачат с 8% само за по-малко от три месеца.
Тенденцията, за утвърждаване на шведската крона като една от най-стабилните валути не само в Европа, но и в света, която предвиждат експертите за следващите няколко години, се потвърждава и от развитието на други значими валути: През последното тримесечие, след като Федералният резерв на САЩ обяви своите планове, стойността на американския долар рязко спадна, еврото пък изгуби значително от своята сила и стабилност за трета поредна година, откакто на Стария континент вилнее дълговата криза.
Така, точно както Швейцария, която благодарение на своя дългогодишен търговски излишък си гарантира финансова независимост и статус на едно от най-сигурните в икономическо отношение места в света, така и Швеция, във времената на една от най-тежките икономически кризи, засягали някога Европа, е на път да се превърне в един от финансовите исполини в света: прогноза, която безспорно се подкрепя и от факта, че дори в рамките на Г-10 през последната година Швеция е показала най-добро икономическо развитие.
Въпреки блестящите показатели на скандинавската държава обаче Стивън Бароу, шеф на икономическите анализи, касаещи Г-10, на Standard Bank Plc, предупреждава: "Мисълта, че една страна може с икономическото си развитие да се противопостави на огромната тежест на рецесията, която е завладяла по-голямата част от Европа и спъва ръста в редица държави, е чиста фантазия."
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване