10/03/12 12:18
(http://www.klassa.bg/)

Излишната енергия от ВЕИ може да се складира като втечнен въздух

Втечняването на въздуха може би ще предложи решение на едно от най-големите предизвикателства пред инженерната наука – как да се складира електроенергията, съобщи Би Би Си. Според Института за механоинженерство втечненият въздух може да се конкурира като метод с акумулаторите и водорода, за да складира излишната енергия, произведена от ВЕИ, например от вятърни турбини през нощта. Тази енергия може да замрази въздуха до криогенно състояние в отдалечено място. А когато търсенето се увеличи, въздухът може да се затопли и върне в предишното му състояние, за да задвижи турбина. Според инженерите процесът на производство на електричество в „правилното време“ може да достигне 70 % ефикасност. Първоначално технологията е била разработена в гаража му от Питър Диърмен, откривател от Хъртфордшир, с цел задвижване на автомобили. Highview Power Storage е фирмата, създадена за използване на неговата технология в система за съхраняване на електроенергия и употребата й в електропреносната мрежа. Според енергийния й шеф Тим Фокс това откритие е много умно приложение, което прилича на потенциално решение на предизвикателството с нарастващата употреба на енергия от ВЕИ. Процесът се развива в 4 фази:
1. Електричеството от „неправилното време“ на денонощието се използва за събиране на въздух и премахване от него на въглеродния диоксид и водната пара.
2. Останалият въздух, предимно азот, се охлажда до -190 градуса по Целзий и се превръща в течност (именно промяната на състоянието от газ в течност складира енергията).
3. Втечненият въздух се съхранява в гигантски вакуумиран съд.
4. 4 Когато търсенето на енергия нараства, течността се затопля до температура на околната среда. При превръщането му в пара той задвижва турбина, която произвежда електричество, при което няма процес на горене.
На този етап процесът е само 25% ефикасен, но ще бъде чувствително подобрен при поставянето на криогенератора близо до промишлен завод или електроцентрала, които отделят топлина и я изхвърлят в атмосферата. Тази топлина може да се използва при термичното преобразуване на втечнения въздух.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване