10/03/12 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Каква е Венецуела след 13 години чавизъм

Франс прес

Уго Чавес се самоиздигна като водач на антиамериканизма в съвременния свят. Снимка: ЕПА/БТА

Венецуелският президент Уго Чавес, който е на власт от 13 години, се бори за нов президентски мандат начело на страна, в която приходите от петролната промишленост вече се разпределят малко по-справедливо сред населението, но която все още е изправена пред големи предизвикателства, като например епидемичната престъпност и недостиг на жилища.

Всичко във Венецуела се дължи на статута й на петролна сила и Чавес не прави изключение. Избран през декември 1998 г. за първи път за президент, когато страната преживяваше 20-годишна тежка криза заради спада в цените на суровия петрол, Чавес успя да се задържи на власт именно благодарение на покачването на котировките и на милиардите петродолари, инвестирани в социални програми, предназначени за народната класа.

“Направих така, че приходите от петрола да отидат директно при народа, за жилища, за здравеопазване, за образование и за подобряване на качеството на живота”, казва президентът на тази страна, която разполага с най-големите залежи на суров петрол в света. Деветдесет процента от валутните постъпления на Венецуела идват от петрола.

От първото встъпване в длъжност на Чавес през 1999 г. венецуелският БВП скочи до невиждани висини от 91 милиарда долара на 328 милиарда долара, тъй като цената на барел суров петрол се покачи от 17 долара в годината на идването му на власт на 100 долара през 2011 г. Венецуела е петата износителка на петрол в света и произвежда между 2,3 и 3 милиона барела на ден по данни на правителството и на Организацията на страните износителки на петрол.

В същото време ръстът на бедността, безработицата и неграмотността, както и на детската смъртност намаляха чувствително. Според Икономическата комисия за Латинска Америка на ООН ръстът на бедността във Венецуела например е спаднал от 49,4 процента през 1999 г. на 27,8 процента през 2010 г., докато неграмотността е намаляла от 9,1 процента през 1999 г. на 4,9 процента през 2011 г.

Разпределянето на богатствата сред населението обаче не претърпя големи промени. Според Икономическата комисия за Латинска Америка към ООН през 2010 г. 45,2 процента от приходите от петролните ресурси са отивали все още само при 20 процента от най-богатите венецуелци, докато най-бедните са си разделяли едва 5,4 процента от тях.

“Чавес даде на Венецуела нещо безценно - той принуди обществото да насочи вниманието си върху онова, което е и ще бъде голямата тема на Латинска Америка - неравнопоставенността”, казва Алберто Барера Тиска, съавтор на биографична книга за Чавес, озаглавена “Уго Чавес без униформа”.

“Чавес извърши по-справедливо и демократично разпределяне на петролната рента на страната и даде на изключените от това разпределяне съзнанието за тяхното място в обществото”, допълва биографът.

Но това не означава, че чависткият режим е предоставил на разположение, както би трябвало да бъде, милиардите си долари. “Социалните мерки, които имат политическо въздействие, не успяха да разрешат структурните проблеми, защото те бяха замислени като политики за спешно действие” твърди историчката Маргарита Лопес Мая. Тя посочва за пример случая с програмата за раздаване на храни из страната, която почти е лишена от селскостопанска дейност, тъй като държавата отчужди близо три милиона хектара земи.

Лопес Мая припомня и плана за построяване на три милиона жилища. Работата по него започна през 2010 г. и в крайна сметка бяха построени жилища в зони, лишени от всякакви комунални услуги и в противоречие с всички градоустройствени правила, казва Лопес Мая.

“Това беше програма, специално създадена, за да се спечелят изборите”, твърди тя, подчертавайки, че нито една от тези програми не може да бъде подложена на одит, защото всички са финансирани от президентския фонд, за който Чавес вече каза, че ще бъде закрит, ако не бъде ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване