10/03/12 17:43
(http://www.klassa.bg/)

Литва предяви към „Газпром“ иск за 1,5 млрд. евро

Литва предяви иск към руския монополист Газпром на стойност 5 млрд. лита (1,5 млрд. евро), съобщи Investor. bg, цитирайки ИТАР-ТАСС. Според балтийската държава, това са суми, надплатени за внесения от нея руски природен газ.
„Искът за нарушаване от страна на Газпром на споразуменията за формулата по формирането на цената за доставяния газ е подаден в Арбитражния съд в Стокхолм“, обяви литовският министър на енергетиката Арвидас Секмокас.
Литва смята, че руският монополист е нарушил условията „за доставките на газ по справедлива цена и според формулата, договорена при приватизирането на предприятието Lietuvos Dujos (Литовски газ)".
Компанията се занимава със закупуването, транспортирането, разпределението и продажбата на газ на крайни потребители на територията на балтийската държава. Акционери в него са E.ON Ruhrgas с дял от 38,9%, Газпром с 37,1% и литовското правителство със 17,7%, като руският монополист получи дял през 2004 г.
Литва твърди, че от 2004 г., при гласувания по въпроса за повишаване на цената на доставяния в страната руски газ, част от членовете на мениджърския състав на Lietuvos Dujos многократно са действали „не в полза на родното предприятие, а на руския концерн“, като по този начин е бил нарушен договорът за приватизацията му. По този повод е подаден и искът за неустойката.
По думите на Секмокас за посочения период цената на 1 000 кубически метра газ за Литва е нараснала от 84 долара до 497 долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване