10/03/12 12:28
(http://www.klassa.bg/)

Ловят космически боклук с харпуни

Британската компания Astrium UK предложи да се бори с космическия боклук с помощта на специален харпун, предаде Би Би Си.  За такъв вид боклук се смята всички останки от космически кораби и спътници, които не са изгорели и стоят в орбитата на Земята. В момента Обединеното стратегическо командване на САЩ следи 19 000 такива обекти с размери над 10 см. Според специалистите, в Космоса има над 600 000 обекти с диаметър над 1 см . Заради високата скорост и като следствие заради високата кинетична енергия, даже малките фрагменти могат да бъдат опасни за космическите кораби, които изпълняват мисии в момента.
Компанията разработва харпун, който ще бъде поставен на космически апарат. Когато  той мине достатъчно близо до боклука (около 20 м), харпунът ще стреля, а след това ще се свали парчето до орбита, при която ще изгори в земната атмосфера. В момента в лаборатория на Astrium UK се тества „оръжието“. Като цел се използва парченце алуминий. Най-голямата сложност  е в това изстрелът да не бъде достатъчно силен, за да не повреди апаратът, към който е прикрепен харпунът. В такъв случай и той ще стане боклук.
Освен британската, и други компании по света разработват система за събиране на космическия боклук. Учени от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария, работят над проекта CleanSpace One. Те искат да създадат спътник-камикадзе, който ще улови боклука и ще изгори заедно с него в плътните слоеве на атмосферата.
САЩ от края на миналия век работят върху използването на лазер за тази задача. Когато с него се облъчи метален фрагмент той частично се изпарява. След това трябва да възникне движеща сила, която да доведе отломките до място за изгаряне.
Япония от своя страна предлага да се използват апарати, снабдени със специални мрежи. През 2011 г. Японската космическа агенция сключи договор с компанията Nitto Seimo – голям производител на риболовни мрежи. Компанията създаде за тази цел технология за изплитане на метални мрежи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване