10/03/12 15:41
(http://www.klassa.bg/)

Новият ВСС встъпи в длъжност

Новият ВСС встъпи официално в длъжност. Според проф. Лазар Груев, който е шеф на ВКС, всеки ден за новите членове ще е е битка за справедливост.  На церемонията присъстваха още  Борис Велчев, главен прокурор, шефът на ВАС Георги Колев,  Росен Плевнелиев, председателят на НС Цецка Цачева, правосъдният министър Диана Ковачева и депутати.
Проф. Груев посочи, че тяхното участие е ясен знак за осъзната държавност. В приветствието си  Груев посочи, че ВСС осигурява и независимостта на съдебната власт. Проф. Груев пожела на новите членове всеки ден да вземат всяко свое решение с мъдрост и решението им да бъде прозрачно. Главният прокурор Борис Велчев им препоръча да се фокусират върху конкретни решения и първото от тях е това за решаване на натовареността.
Президентът Росен Плевнелиев им пожела „двигателите на вашите решения да бъдат демокрацията, работещи институции и справедливост“. "ВСС ще вземе своите мъдри и важни решения още в първите седмици от мандата си. Пожелавам на всички ни тези решения да бъдат не просто и само мъдри и прозрачни, но да бъдат работещи, да бъдат не заради Брюксел, а заради справедливостта в България", каза държавният глава.
Едно от най – важните решения, които новият ВСС трябва да вземе – това е да избере новия главен прокурор. "Аз съм убеден, че следващият главен прокурор, който и да е той, ще възприеме част от това, което и аз съм правил, но съм убеден, че ще има и своя визия, свое разбиране за нещата и се надявам те да са по - добри от моите", каза Борис Велчев. И пак повтори, че  ще предложи да стартира процедурата за избор на нов главен прокурор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване