10/04/12 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Европейските банки увеличиха капитала си с €205 млрд.

Европейските банки са набрали допълнителни €205 млрд. ($265 млрд.) в свеж капитал от декември насам в отговор на новите правила, насочени към укрепване на проблемния сектор, заяви в сряда Европейският банков орган (ЕБО). В края на миналата година изчисленията на регулатора показаха, че от наблюдаваните от него 71 кредитора 37 се нуждаят от още €115 млрд. в капиталови резерви, за да подсигурят оцеляването си при сериозна икономическа и финансова катастрофа. В доклада на ЕБО от тази седмица се посочва, че финансовите институции са увеличили буферите си главно чрез пускането на нови книжа, спиране на дивидентите и намаляване на рисковите активи. „Банките сега са в по-добра форма за кредитиране на реалната икономика“, каза Андреа Енриа, председател на ЕБО.
Европейският банков сектор е ключово звено във финансовата криза на континента, тъй като сериозните вложения в държавни облигации направиха кредиторите уязвими за инвеститорските опасения около прекомерния публичен дълг. Ситуацията бе влошена от ипотечните заеми и активите, които колапсът на пазара на недвижими имоти в региона направи токсични. Обикновено банките си заемат помежду си като рутинна ежедневна практика, за да покрият по-голямата част от краткосрочните си нужди от финансиране, но опасенията, че някои институции може да фалират, пресушиха кредитния пазар. Резултатът бе спад в кредитирането за реалната икономика.
От €205 милиарда свежи собствени средства €115,7 млрд. идват от 27 банки, които ЕБО миналата година определи като недостатъчно капитализирани. Други €47 млрд. са набрани от играчи, които вече отговарят на капиталовите изисквания, но са пожелали да увеличат допълнително резервите си. Около €18 млрд. са вложени в гръцки институции, а €24 млрд. в национализирания испански кредитор Bankia.
Пазарните наблюдатели се опасяваха, че за да съберат парите, поискани от ЕБО, банките ще трябва да ограничат значително кредитирането на бизнеса и домакинствата, което би навредило на икономическия растеж. Въпреки това в доклада си ЕБО заявява, че усилията на банките да увеличат наличните си средства не са променили кредитната им дейност. ЕБО, който признава, че кредитните условия остават незадоволителни, се надява, че по-голямата прозрачност, за която допринасят стрес тестовете, и изискванията за по-големи капиталови буфери ще облекчат страховете около сектора и ще спомогнат за подобряване на пазарните условия.
Службата, която извършва годишни стрес тестове на банките в Европа, ще следи тези капиталови резерви да бъдат съхранени през следващата година, когато кредиторите ще трябва да се подготвят за новите, глобални правила относно капиталовите защити, известни като Базел III. Ролята на ЕБО като банков регулатор предстои да бъде поета от Европейската централна банка. Лидерите на континента финализират плановете си за създаване на банков съюз, който да даде на ЕЦБ не само надзорните правомощия на ЕБО, но и правото директно да се намесва, подпомага и преструктурира банките. По този начин ще се избегнат националните регулатори, които през последните години не искаха да признаят степента на финансовите проблеми, които засягат банковите сектори на страните им.

По в. „Уошингтън пост“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване