10/04/12 14:20
(http://www.klassa.bg/)

Испански евродепутат предлага намеса на армията в Каталуния

Испанският евродепутат Алехо Видал-Куадрас предложи да се изпратят в Каталуния  части на испанската гражданска гвардия. Според него така ще може да се пресекат възможни стъпки на провинцията към отцепване, пише в. „Вангуардия“.  Преди това вице-премиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария заяви, че ако се състои референдума за независимост на Испания, правителството ще се обърне към Конституционния съд с искане да го признае за незаконен.
Видал-Куадрас е роден в Барселона. Той е заместник-председател на ЕП и член на бюрото на ЕНП. Евродепутатът предлага също, ако премиерът на Каталуния Артур Мас не се откаже от референдума, испанският сенат  да гласува разпускане на  правителството и парламента на провинцията и цялата власт да мине в ръцете на кабинета в Мадрид.
Председателят на ЕП Мартин Шулц рязко осъди думите на испанския си колега, като подчерта, че той изразява лично мнение в национален политически контекст.
По-рано тази седмица Артур Мас обяви за възможността да се проведе референдум за самоопределение на богатата испанска провинция, Той уточни, че това не е референдум за независимост, но в същото време добави, че една независима Каталуния ще бъде напълно жизнеспособна. Мас подчерта, че тя няма да излиза от ЕС или от еврозоната. Преди това той настояваше за предсрочни парламентарни избори. Стъпките на Барселона са от отговор на отказа на Мадрид да даде възможност на каталунците сами да се разпореждат с данъчните си постъпления.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване