10/04/12 13:05
(http://www.klassa.bg/)

Кои са най-слабо токсичните джиесеми?

Производителите на мобилни телефони са се вслушали в гласа на потребителите и вече произвеждат апарати с по-малко токсични субстанции, сочи американско изследване, цитирано от АФП.
Motorola Citrus, Apple iPhone 4S и LE Remarq са марките джиесеми, които са най-слабо токсични. Това показва изследване на 36 модела, които се намират на пазара в последните 5 години. Новият  iPhone 5 е на пета позиция, съперникът му  Samsung Galaxy S III е 9-ти. От  36-те модела най-токсичен е  iPhone 2G (първият от серията, появила се през 2007 г.).
Проучването е направено от Екологичният център в Мичиган, САЩ.
Директорът на центъра Джеф Герхарт казва: „Заключението е, че мобилните телефони са токсични и пълни с рискови химически продукти, но съдържанието им се подобрява“.
От центъра обясняват, че всеки от тестваните апарати съдържа поне едно от опасните вещества: олово, бром, хлор, живак и кадмий. Те могат да замърсят планетата от производството на телефона до изхвърлянето му, отбелязват учените.
„Притесненията на потребителите карат производителите да правят все  по-малко опасни модели“, отбелязва Джеф Герхарт, като добавя и ползата от по-стриктния контрол в Европа и Азия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване