10/04/12 07:40
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

НАТО подкрепя Турция за атаките срещу Сирия

НАТО подкрепя изцяло Турция и призовава сирийския режим да спре да нарушава международните права и е готов да окаже всякаква подкрепа на своя съюзник срещу Сирия.

Това става ясно от официалното изявление на Алианса по повод конфликтът между Анкара и Дамаск.

Късно снощи в пограничния турски град Акчакале избухна снаряд, изстрелян от територията на Сирия. Той погуби петима души – майка и четирите й деца.

При друг инцидент вчера сирийски снаряд падна на 200 метра от границата, в жилищен район, където бяха ранени най-малко 13 души.

В отговор на атаките турски военни атакуваха цели в Сирия.

По първоначална информация няколко сирийски войници са били убити от турски огън.

Точният брой на загиналите не се съобщава.

По искане на Турция тази нощ се състоя извънредно заседание на НАТО във връзка със сирийския обстрел срещу Акчакале, при който загинаха.

Страните-членки единодушно изразиха солидарност с Турция и обявиха, че са готови да окажат всякаква подкрепа на своя съюзник срещу Сирия. Говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд заяви, че Съединените щати остро осъждат това открито нарушение на териториалната цялост на Турция.

На свикана спешна среща НАТО поиска от Сирия незабавно прекратяване на агресивните действия срещу Турция, явяваща се северноатлантически съюзник.

Анкара апелира и за реакция от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Очаква се изпълнителният орган на световната организация да осъди в декларация с необвързващ характер сирийския обстрел и да поиска от Дамаск да спазва териториалната цялост на съседите си.

На извънредно заседание снощи турското правителството откри процедура за даване на правомощие на турската армия да предприеме военна операция срещу Сирия, която ще бъде гласувана в парламента днес.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви, че чашата на търпението е преляла и подчерта, че атаките срещу суверенитета на Турция непременно ще бъдат наказани.

Сирия съобщи по-рано, че разследва източника на минометния обстрел.

Сирийският министър на информацията Омран Зуби поднесе съболезнования на семейството на турските граждани, които загинаха в пограничното селище.

Той заяви, че Дамаск съблюдава суверенитета на съседните страни и призова другите

Това е най-тежкият инцидент между двете страни след свалянето на турския разузнавателен самолет от сирийска ракета през юни.

The post НАТО подкрепя Турция за атаките срещу Сирия appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване