10/04/12 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Откриха първия завод за калциниране на гипс

Новият завод на ГИПС АД в с. Кошава бе открит официално в четвъртък. Той е първият завод у нас, снабден с комплектна инсталация за калциране на природен гипс, съобщиха от компанията.
С изграждането на завода за калциниране на природен гипс и пускането в експлоатация на комплектната инсталация, приключва третият етап от инвестиционната програма на дружеството.  Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г". Само оборудването на новата инсталация с капацитет 80 хил. тона годишно е на стойност 8  млн.евро. Доставчик на оборудването е Claudius Peters Projects, една от водещите световни фирми, която е избрана след конкурс, при утвърдени от държавата критерии.Пускането на Комплектната инсталация ще доведе до значително намаляване на вредното въздействие върху околната среда и енергоемкостта на производството, като разходът на електроенергия ще се понижи с 45%.
Първите два етапа от Инвестиционната програма на Дружеството са закупуването на проходчески комбайн тип КСП -32 за механизиране на добива и прокарване на минните изработки и откриването на нов „Цех за производство на сухи строителни смеси на циментова и гипсова основа”. Изградена е инсталация за пресяване и сушене на пясък, който се влага в производството на новите смеси на гипсова и циментова основа.
Официалните гости на събитието бяха г-н Цветан Асенов, Областен управител на Видин, Г-н Герго Гергов, Кмет на Видин, г-жа Галина Николова, Кмет на с. Кошава, партньори и клиенти на предприятието.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване