10/04/12 14:24
(http://www.klassa.bg/)

Пациенти: Държавата нарушава правата ни

Не знам за друга европейска държава, в която да има пациентски организации, които да се борят срещу законите и държавата, защото те нарушават правата им. Това заяви в четвъртък Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет (НАДД).
Котова коментира скандален случай в детската градина "Ян Бибиян" в София, от където са отказали да приемат дете с диабет. "В 21 век сме, говорим за интеграция на децата с увреждане, а правата им се отнемат. Това дете не е по-различно от всички останали. Различното е това, че трябва да бъдат уведомени училищните власти и медицинските лица, за да бъде наблюдавано, когато е необходимо", коментира Котова.
Друг от проблемите на хората, боледуващи от диабет, извадени на преден план от Котова, е неспазването и неразбирането за критериите за отпускане на аналогов инсулин. Основните й критики се насочиха към лошата осведоменост и неразбирането на законите от страна на чиновниците.
Председателят на фондация "Български пациентски форум" (БПФ) Иван Димитров пък отправи критики към работата на министерството на здравеопазването и някои от неговите подкомисии. Той критикува решенията на подкомисията по трансплантации за изпращане на български пациенти за трансплантации в чужбина.
„Освен, че лекарите ни напускат държавата, може би съвсем скоро всички ще се наредим пред дипломатическите мисии и ще поискаме емиграция заради здравословните ни проблеми“, каза още председателят на БПФ Иван Димитров.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване