10/04/12 14:02
(http://www.klassa.bg/)

Ромни спечели първия телевизионен дебат с Обама

Кандидатът-президентът на републиканците Мит Ромни демонстрира по-голяма агресивност при първия пряк телевизионен дебат с Барак Обама в сряда вечерта и излезе от него победител, смятат анализатори и анкетирани веднага след края му, съобщи Си Ен Ен. В проучването на Си Ен Ен и ORC International сред 430 души, наблюдавали дебата, 67% дават предимство на Ромни, а 25% - на Обама. В 90-минутния сблъсък в Университета в Денвър Ромни критикува първите 4 години на Обама и представи вижданията му за втори мандат като на всемогъщ управник, докато държавният глава защити постигнатото досега и нарече „неприложими“ намеренията на съперника си. Ромни, който в повечето досегашни проучвания на общественото мнение изоставаше от Обама, се опита да породи ентусиазъм от евентуална промяна в Белия дом. Първият от трите телевизионни дебата бе фокусиран върху вътрешната политика – икономика, здравеопазване и ролята на правителството. Обама призова за „икономически патриотизъм“ и подчерта, че намеренията на съперника му за данъчни съкращения за богатите са се проваляли преди това. Според анализатори това е било най-доброто представяне на републиканеца досега в надпреварата, която за мнозина преди сряда вечерта е била приключила. Стратегът на републиканците Алекс Кастеланос се изненада от силното представяне на Ромни, който „се издигна на висотата на момента“. А според стратега на демократите Джеймс Карвил „сякаш Ромни искаше да бъде тук, докато президентът Обама не искаше да присъства“. Въпреки че в дебата нито един от двамата не нанесе драматични удари, Ромни се представи като по-енергичния претендент, отново и отново атакувайки Обама по въпроси като здравеопазването и данъчното облагане, докато Обама започна дебата с продължителни обяснения и едва по-късно се фокусира повече върху думите на съперника си.
Според Ройтерс въпросът е дали на Ромни ще стигне времето до изборите на 6 ноември, за да извлече полза от този първи успех. „Защото дебатите може би са най-запомнящите се моменти в предизборните кампании, но има малко доказателства, че могат да променят резултатите от изборите“, изтъква агенцията в свой анализ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване