10/04/12 14:43
(http://www.klassa.bg/)

Саакашвили може да предизвика политическа криза в Грузия

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили, който след поражението на своята партия на парламентарните избори рискува скоро да загуби напълно властта, има начин да предизвика политическа криза, за да овладее положението, съобщава Нюзру.  Като президент той може да застави новото парламентарно мнозинство да се подчинява на неговите условия.
ЦИК на Грузия съобщи в четвъртък сутрин резултатите от обработването на 99,5% от бюлетините от вота в неделя. В пропорционалните листи води коалицията  от 6 партия„Грузинска мечта“ на Бидзина Иванишвили с 54,92%. На второ място е „Единно национално движение“ на Саакашвили - 40,35%.  Според тези данни, бившата опозиция ще получи 83 депутатски места, а досегашните управляващи – 67. От „Грузинска мечта“ отбелязват, че още е рано да се каже колко депутати са влезли в парламента по мажоритарен вот. Коалицията иска и да се преразгледат резултатите в райони, където е имало нарушения в изборния ден.
По оптимистични изчисления победителите се надяват да имат в парламента 97 места, по песимистични – 90 или 91, съобщава „Грузия онлайн“.
От догодина влизат в сила изменения на конституцията, които дават повече права на парламента, докато президентът ще стане фигурка, зависима от премиера. Самият Саакашвили, освен, че ще загуби сила в последната година на мандата си, няма право да се кандидатира за трети път.
Но в моментна действа старата конституция и президентът може да разпуска парламента и да отхвърля кандидатура за министър-председател. Ако я отхвърли три пъти, следват нови избори. Затова блогърите,  и в Русия и в Грузия, спорят дали Иванишвили има основание да празнува.
Самият Иванишвили, който реди кабинет, призна, че Саакашвили е заложил в конституцията много примки и коалицията ги изучава, за да не попадне в тях.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване