10/04/12 13:05
(http://www.klassa.bg/)

Чешки химици засичат с лазер метилов алкохол в затворени бутилки

Учени от Висшия химикотехнологичен институт в Прага намериха начин да се измерва съдържанието на метилов алкохол в напитките, без да се отваря бутилката. За това съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки Мирослава Новотна, член на екипа.  Тя разказва, че след като са започнали смъртните случаи  със спиртни напитки в страната, няколко химични лаборатории са работили денонощно, за да намерят способ за откриване на отровното вещество.
Бутилката се атакува с лазерен лъч и с помощта на компютър се анализира отражението на лъча. Новият метод изисква 10 пъти по-малко време и е доста по-евтин.
Обикновеният химически анализ на течност в бутилка в Чехия сега струва 300-400 крони (15-20 долара), а цената на изследването с новия метод е само 10 крони (50 цента).
Предстои изобретението да получи държавен сертификат. То вече заинтригува митничарите. Още повече, че приборът, с който се извършва анализът е лесно преносим.
По съществуващите в Чехия стандарти допустимото съдържание на метилов спирт в алкохолните напитки не трябва да превишава 12 грама на литър чист етилов спирт. Това означава, че в 1 л палинка (плодова водка) от 50 градуса, метиловият спирт не трябва да бъде повече от 6 грама.
През септември, от купен в  търговската мрежа в Чехия  отровен алкохол, съдържащ метилов спирт, починаха 27 души, а 76 бяха хоспитализирани.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване