10/05/12 06:11
(http://e-vestnik.bg/)

Как Ромни спечели първия дебат срещу Обама

Ройтерс

Ромни и Обама в предизборния дебат. Снимка: от тв екрана

На предизборния дебат, който показа повече разликите в стила, отколкото в съдържанието, републиканецът Мит Ромни беше агресивен и шлифован, а демократът Барак Обама - отпуснат и неуверен.

Известен с красноречието си, президентът демократ се запъваше и правеше паузи при много от отговорите и гледаше надолу към подиума, когато не говореше. Ромни, който е бивш директор от частния сектор, говореше ясно и бе по-кратък от Обама, който безуспешно се опита да се справи с професионалния му стил.

“Що се отнася до езика на тялото, победител беше Мит Ромни”, каза Джанин Драйвър, експерт по езика на тялото и е автор на книгата “Не можеш да ме излъжеш”. Тя каза, че Обама си е държал главата, наведена на една страна, а не изправена, което говори за неувереност.

Ромни държеше главата си “изправена” и очите му гледаха или към президента, или към водещия - преодолял е склонността си да ги мести в различни посоки, каза тя. “Ако бяхте от чужбина и гледахте дебата от гледна точка на езика на тялото, щяхте да си помислите, че Мит Ромни вече е президент”, каза тя.

Движенията на сцената могат да оставят доста трайни впечатления у американските зрители. Честите въздишки на вицепрезидента демократ Ал Гор на дебата с републиканеца Джордж Буш-младши през 2000 г. не се харесаха особено на избирателите, а когато Джордж Буш-старши хвърли бърз поглед върху часовника си на дебата през 1992 г., направи впечатление на нетърпелив.

Нито Обама, нито Ромни допуснаха някакъв съществен гаф в езика на тялото на първия от трите дебата преди изборите на 6 ноември. Въпреки различията им двамата мъже до голяма степен се държаха учтиво един към друг на сцената. В началото и в края те дружелюбно си стиснаха ръцете, като и двамата използваха свободната си ръка, за да докоснат другия по рамото.

Макар че през 2008 г. на някои дебати Обама се обръщаше към съперника си сенатор Джон Маккейн на малко име, той и Ромни, който е бивш губернатор на щата Масачузетс, цяла вечер си говореха официално. Но по-агресивният стил на републиканеца излъчваше увереност и авторитет, а Обама изглеждаше незаинтересован и пасивен.

“Обама остана прекалено сдържан и в лицето, и в тялото - докато Ромни отприщи енергията си”, каза Пеги Хакни, експерт по езика на тялото към Калифорнийския университет в Бъркли и Нюйоркския университет.
“Ромни отдаде много по-голямо внимание на жестовете си и по-често използваше тялото си, думите му се лееха и затова изглеждаше по-истински, по-естествен и по-малко притеснен”.

Щабовете на двамата кандидати оцениха по своему представянето на кандидатите им от гледна точка на стила. Съветник на Обама каза, че Ромни е изглеждал заядлив и отбранителен, а съветник на републиканеца каза, че президентът “се е измъчвал”.

Имайки предвид преднината на Обама в социологическите проучвания преди дебата, само евентуална промяна в числата ще покаже дали неговият език на тялото или този на Ромни са постигнали нещо повече от чисто визуален ефект.

“Мисля, че Ромни си помогна, придавайки си заинтересован и енергичен вид, но като цяло това не изглеждаше като дебат, които драматично ще повлияе на електората”, каза преподавателят по история в университета “Принстън” Джулиан Зелизър.

Още по темата: Ромни победи в дебата, но дали това ще е достатъчно?

Ройтерс

След няколко трудни седмици републиканецът Мит Ромни вчера вечерта отново си стъпи здраво на краката и се представи силно в дебата срещу президента демократ Барак Обама. Въпросът е дали не е прекалено късно, дали това ще промени нещо.

Възможно е Ромни да събере още средства за своята кампания, да привлече отново интереса на нерешилите за кого да гласуват и да получи вълна на подкрепа от своите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване