10/08/12 10:21
(http://www.klassa.bg/)

Аню Ангелов: Увеличение на заплатите на военните с най-малко 9%

Към този момент има единодушно становище, след повече от 30 разговори и срещи с министъра на финансите и с премиера да бъдат увеличени основните месечни възнаграждения на военнослужещите с 9%.

Това заяви по БНР министърът на отбраната Аню Ангелов.

През оставащите 2 дни и премиерът, и финансовият министър ще търсят резерви за достигане на този процент до 10.

Няма вариант да падне този процент, ще се търси вариант да върви нагоре,

увери министърът.

Всичко това се осъществява както с икономии от бюджет работна заплата на министерството и други икономии, които правим, така и с увеличаване на фонд работна заплата в бюджета за отбрана за следващата година, каза Аню Ангелов.

Наистина 3 години нито лев не е раздаван повече на военните.

Това е моят основен мотив да искам от правителството да се увеличат техните заплати, каза Ангелов и продължи, че освен това ще се увеличат със 7% и заплатите на всички онези чинови служители, които не са в състава на администрацията, допълни той.

Министърът коментира и защо е необходимо да се въведе възраст за придобиване на право на пенсии.

С поставянето на пенсионна възраст за придобиване право на пенсия, равна на пределната възраст за служба във въоръжените сили за съответните звания, за сержантите и младшите офицери е 52 г., за майор и подполковник е 54 г., се поставя една възможност и офицерите, и сержантите да могат да напуснат армията и преди навършване на тази пенсионна възраст.

Ако те са придобили 27 години стаж и от тях две трети са на военна служба, да могат да се пенсионират, когато станат на тези години – 52 г. и 54 г., дори и ако са напуснали през това време армията.

Тази възможност се запазва, тя е равна на възможността на работещите, нарочно не казвам на служещите от системата за сигурност във всички обществени сфери, на които трудът им се отчита за първа категория, обясни министър Ангелов.

Според него това е социално справедливо.

Чрез това става възможно да се спестят около 13 млн. лева за изплащане на пенсии

на нови пенсионери през следващата година и се освобождава ресурс за повишаване на заплатите.

Това се прави, защото МВФ поставя един от въпросите да се ограничи възможността за ранно пенсиониране. Ранното пенсиониране на практика товари системата, посочи Аню Ангелов.

Всички компенсации, които се полагат, включително до 20 заплати, се запазват, увери министърът на отбраната.

Провел съм разговори с военнослужещите, в армията няма напрежение и това го показаха и резултатите от най-мащабното учение на сухопътните войски, каза Ангелов.

Аню Ангелов изрази увереност, че може да се достигне 10% увеличение, колкото и да е изненадващо.

След като по Нова телевизия Тодор Воденов (синдикат от "Отбрана") изрази мнението, че бюджетът на армията не се променя и така се заблуждава обществото, а в същото време се очакват и сериозни протести на цивилните работещи в армията след 11 октомври, по ТВ7 Ангелов обясни:

"Никаква опасност няма, всички компенсации, обезщетение и др. се запазват. Който реши да напусне армията, ще получи толкова, колкото е заслужил в армията. И пак - военнослужещи не губят право на пенсия, ако напуснат по-рано".

www.vesti.bg/index.phtml

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване