10/08/12 10:41
(http://www.klassa.bg/)

Откриха подземни пирамиди на етруските

Съоръженията са изкопани във вулканичния туф, върху който е построен град Орвието. Горната част на едната пирамида е била използвана столетия наред за изба за вино, докато един ден местен археолог случайно не забелязва, че стълбите, изрязани в скалата, очевидно са много по-древни от избата и водят някъде надолу, пише "Дискавъри", цитиран от портала "Знания".

Пристъпвайки към разкопки, Дейвид Джордж от Колежа Св. Анселм, САЩ и Клаудио Бицари от местния археологически музей забелязали, че стените имат наклон, навеждащ на мисълта за пирамидална форма.

Започвайки от слоя от средата на XX век, археолозите постепенно достигнали до средновековния под. Веднага под него те се натъкнали на слой, пълен с атическа червенофигурна керамика от средата на V век пр. Хр и след това на етруска керамика с надписи от VI−V век пр. Хр. След това бил открит слой материал, с които етруските строители нарочно били засипали долните нива, накъдето водят издълбаните в скалата стъпала. Все още не е ясно къде ще отведат те археолозите – може би в гробница?

На дълбочина три метра бил открит тунел, водещ в друго пирамидално съоръжение. Предполага се, че подземните помещения с форма на пирамида са били изкопани в средата на V в. пр. Хр..

Всичко изглежда много загадъчно — както и трябва да бъде в случая с етруските. Разцветът на Етрурия (област в централна Италия, която днес заемат провинциите Тоскана, Лацио, Емилия Романа и Умбрия) започва около 900 година пр. Хр., и в продължение на пет столетия този непонятно откъде дошъл народ доминирал практически цялата територия на италианския „ботуш” на юг от река По.

Известни са няколко пирамиди на етруските над земята, това е една от тях. Най-вероятно функцията им е била на олтари.

От V век пр. Хр. започва упадъкът на тази цивилизация, достигнала наистина големи висоти в изкуството, металургията, корабоплаването, селското стопанство и т.н. На сцената се появява нова сила, на която предстои да завладее познатия свят – Рим. В периода от 300 до 100 г. пр. Хр. Етрурия постепенно става част от младата и агресивна държава.

Езикът на етруските постепенно бива забравен, остават единствено надгробни надписи от богато украсените гробници. Това, което езиковедите са успели да установят е, че езикът на етруските не е с индоевропейски произход.

Възможно е, пирамидите, открити в Орвието да открехнат малко завесата на тайната. Археолозите предполагат, че под града се намират като минимум пет такива съоръжения. Специалистите смятат, че пирамидообразната форма на изсечените в камъка помещения е била вдъхновена от естествената форма на местни подземни пещери. Учените все още не могат да кажат нищо за тяхното предназначение; засега е очевидно, че това не са били нито кариери за добив на камък, нито резервоари за вода.

/НИ/


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване