10/08/12 13:04
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Съдът разреши на банките “ускорено” връщане на кредити

Конституционният съд бетонира правото на банките да си връщат кредити по бързата процедура – без доказателства пред съд, чрез съдебни изпълнители.

Решението на КС е от 2 октомври. С него той отхвърля искане на националния омбудсман Константин Пенчев. Пенчев, който е бивш председател на Върховния административен съд, оспори привилегированото положение на банките, разписано в чл. 417, т. 2 от Гражданския процесуален кодекс.

Текстът дава право на банките, наред с държавните институции и общините, да събират дългове само срещу представянето на “документ или извлечение от счетоводни книги”.

С решението на КС остава сегашното положение: районните съдилища издават заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист за сумата, която банките посочат, че им се дължи. Достатъчно е банката да предостави изготвен от нея документ за сумата. Тя не е длъжна да прилага доказателства, а длъжникът не се уведомява и по никакъв начин не участва в процеса.

В мотивите си конституционните съдии посочват, че евентуални финансови затруднения на банките от натрупвани към тях задължения, могат да се превърнат в заплаха за лоялните им клиенти, за икономиката на страната и дори за изпълнението на държавния и общинските бюджети. Това би довело до „настъпването и на редица други негативни обществени и социални последици“.

Банките били надеждни колкото държавните институции и общините, затова били поставени при равни условия, става ясно от текста на решението. Съдиите пишат дословно: „по отношение на обективността, достоверността и надеждността на документите, изходящи от държавните учреждения и общините, установяващи техни вземания, изцяло се отнасят и за банките“.

В решението се казва още: 

Постъпването на приходи в държавния или общинския бюджет по една ускорена и облекчена процедура гарантира нормалното функциониране на държавните учреждения и общините, и осъществяването на присъщите им публични функции. Комплексно оценено, от гледна точка на конституционосъобразност това законодателно решение обезпечава постигането и гарантирането на финансовата стабилност на държавата и общините, осигуряваща цялостното спокойно развитие на стопанска дейност от всички частноправни субекти в конкурентна среда и в условията на свободна стопанска инициатива. Ето защо облекченото, бързо и ефективно провеждане на принудителното изпълнение в полза на визираните субекти е в интерес и на цялото общество.

В решението си съдиите оценяват риска, на който са изложени банките, когато бъдат нарушени финансовите потоци към тях. Банките оперират с привлечените чрез влогове, депозити и разплащателни сметки финанси, като това им позволява едновременно да отпускат и кредити, “които управляват за собствена сметка и риск, извършват платежни услуги – кредитни преводи, директни дебити, издаване на банкови карти и т.н., участват в платежния процес в рамките на вътрешни и международни разплащания, поддържат и оперират със сметките на своите клиенти – физически и юридически лица, включително държавни учреждения, общини, ведомства, фирми и предприятия”.  

Съдиите не споделят и позицията на омбудсмана за това, че издаването на изпълнителна заповед само въз основа на документ от банката е процедура, характерна за тоталитарната система. Според магистратите заповедното производство е съществувало е по времето на Царство България и е било регламентирано със закони и специални банкови закони, приети в периода 1927 – 1934 г. Още тогава били въведени облекчени процедури за събиране вземанията на банковите институции.

The post Съдът разреши на банките “ускорено” връщане на кредити appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване